Hengelo

Oyfo gaat leslokalen delen met basisschool ExpeditieWijz

Basisschool ExpeditieWijz gaat na de zomervakantie verhuizen van de Loweg naar lokalen van Oyfo in het Hazemeijercomplex. Dat is geen onlogische stap aangezien de nieuwe school intensief samenwerkt met Oyfo, dat met ingang van dit voorjaar óók op Hazemeijer is gevestigd. De school gaat gebruikmaken van de leslokalen op tijden dat de muziekschool hier zelf geen lessen geeft.

Hazemeijer
Basisschool ExpeditieWijz start na de zomervakantie met ruim 25 leerlingen op het Hazemeijercomplex. © 1Twente

Kinderopvang Mickey

De door Monique Engberink uit Hengelo en Kim Huiskes uit De Lutte opgezette school was sinds de opening vorig jaar oktober gevestigd op de bovenverdieping van Montessori Kinderopvang Mickey. De gemeente Hengelo heeft vertrouwen in het concept en daarom verleent de gemeente nu haar medewerking aan de verhuizing: "Als gemeente hebben we de wettelijke plicht nieuwe scholen te huisvesten als zij aantoonbaar bestaansrecht hebben. Door de verwachte groei van het aantal leerlingen in dit deel van Hengelo en voor dit type onderwijs stellen we nu een gebouw beschikbaar dat groot genoeg is." De gemeente is eigenaar van het pand, waarin Oyfo nu ook gehuisvest is.

‘Inspirerende omgeving’

Basisschool ExpeditieWijz start na de zomervakantie met ruim 25 leerlingen in het complex. Monique Engberink: "Wij hebben in het Hazemeijer-complex de inspirerende omgeving gevonden waar ons onderwijsconcept samenkomt in dit multifunctionele gebouw. De bestaande schoolgebouwen voldoen niet aan ons innovatieve concept, omdat ExpeditieWijz juist zoekt naar ruimtes waar kinderen hun eigen leeromgeving creëren en projectmatig van elkaar kunnen leren ongeacht groepsgrootte en leeftijd."

icon_main_info_white_glyph

Naar 253 leerlingen in 8 jaar

De gemeente vindt dat ExpeditieWijz goed aansluit bij Hart van Zuid en de nieuwe doelgroepen die zich daar moeten gaan vestigen. Omdat de komende jaren in Hart van Zuid duizend woningen gebouwd worden, vindt de gemeente een onderwijsvoorziening wenselijk op de rand van dit gebied. Als ExpeditieWijz z’n intrek neemt in het Hazemeijer-complex, moet de school binnen acht jaar minimaal 253 leerlingen hebben. Dat is beleid van het Ministerie van Onderwijs. De schoolbesturen in Hengelo hebben toegezegd te gaan samenwerken.

Afwijken van bestemmingsplan

Omdat het gebouw nu geen onderwijsbestemming heeft, is er een omgevingsvergunning aangevraagd voor afwijking van het bestemmingsplan en voor het brandveilig gebruik van de gebouwdelen. De stichting ExpeditieWijz kijkt naar de veiligheid in en om het gebouw, de verkeersveiligheid en het parkeren. ExpeditieWijz gaat de ruimten gedeeltelijk en in fases huren van Oyfo. De school maakt dan gebruik van deze ruimten tot 14.30 uur, waarna Oyfo start met haar programma.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.