Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Nieuw leven voor kerstcircus in Volkspark Enschede

427577 draaimolen

Met het eerste Kerstcircus Enschede wordt een lange traditie komende winter nieuw leven ingeblazen. Een rendabel middelgroot circus moet mogelijk zijn.

Generaties hebben genoten van het Internationale Circusfestival, dat in de kerstperiode eerst in een tentencomplex aan de Boulevard 1945 neerstreek, later verhuisde naar het Volkspark en uiteindelijk onderdak kreeg in de evenementenhal Expo Twente-Go Planet. In de topjaren trok het programma met vijftien voorstellingen maar liefst 25.000 bezoekers.

Het festival had dan ook een goede naam in de internationale circuswereld en wist wereldtoppers te strikken als clown Oleg Popov uit Rusland, motorstuntgroep Diorio's uit Brazilie en hoge draadartiest Werner Guerrero uit Colombia. Het kerstcircus kwam uit de koker van ondernemer Bram van der Weide uit Wierden.

Geen brood
Maar de laatste edities daalden de bezoekersaantallen en werd het mede vanwege de crisisjaren steeds moeilijker om sponsoren te vinden. Van der Weide verkocht zijn concept in 2016 aan de Belg Emmanuel Horwood, die het op zijn beurt al een jaar later overdeed aan Kalle Jernström, eigenaar van Circus Finlandia, en diens compagnon Lasse Norager. Ook zij zagen er al na een editie geen brood meer in. In augustus vorig jaar ging de stekker er na 22 jaar uit.

Volgens het Handelsregister bestaat de Stichting Circusfestival Enschede nog steeds, gevestigd in een kantorencomplex in Ootmarsum en met Jernström als enige bestuurder. De website is nog in de lucht, maar daarop staat enkel een oproep om sponsor te worden van het 23ste Internationale Circusfestival in Enschede. Of dat er inderdaad komt, is na het afblazen van het kerstcircus vorig jaar de vraag.

Verdienmodel
Ondernemer René Duursma uit Hyppolitushoef in de Kop van Noord-Holland ziet wél een verdienmodel in een kerstcircus in Enschede, mits dat op een andere manier wordt aangepakt. Hij is met zijn bedrijf Duursma Events vergevorderd met de plannen voor het eerste Kerstcircus Enschede, waarvoor hij zijn oog heeft laten vallen op het Volkspark.

De glorie van het kerstcircus verging met de verhuizing van het Volkspark naar Go Planet, toen was de ziel er een beetje uit , is zijn overtuiging. Sfeer en beleving, daar draait 't om en die ambiance heeft het Volkspark helemaal.

Snoepkraam
Bij de commissie van beheer van het Volkspark is Duursma, die lang geleden begon als kermisexploitant, naar eigen zeggen met open armen ontvangen. Op de paaskermis waar mijn dochter met een snoepkraam stond, sprak ik met Marcel Naafs. Die gaf aan dat hij het jammer vond dat het circus weg was uit het Volkspark en dat hij graag wilde dat het terugkeert.

Enschede is na Haarlem de tweede stad waar Duursma een kerstcircus op poten zet, met een andere opzet en met meer activiteiten dan circusvoorstellingen alleen. Een (tijdelijke) kinderboerderij en foodtrucks moeten voor extra reuring zorgen. Het assortiment van de foodtrucks hoeft niet groot te zijn, als het eten maar goed is. Alleen dan heeft het een toegevoegde waarde.

Kunstje
Die formule bleek tijdens de eerste editie van het Kerstcircus Haarlem in 2015 te werken. Hoewel Duursma al ruim 25 jaar een bekende naam is in de kermiswereld, heeft hij sindsdien ook grote plannen in de circusbranche. Na afloop van het eerste kerstcircus in Haarlem had ik het gevoel dat dit kunstje toch niet zoveel anders is dan de andere kunstjes die ik gewend ben om te doen.

Kleine clown
Het eerste kerstcircus in Haarlem werkte hij nog samen met de voormalige directeur van het in 2015 failliet verklaarde circus Herman Renz, Milko Steyvers. Duursma verbrak vorig jaar de banden met de bekende kleine clown, onder meer omdat hun management-ideeën te ver uiteen lagen.

Het heeft geen zin om het circusseizoen al in maart te beginnen. Dan moet er geld bij, wat in het naseizoen en met kerst weer moet worden rechtgetrokken. Maar in het circus was dat wel de traditie. Wij richten onze bedrijfsvoering op een economisch meer verantwoorde wijze in en kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Met het einde van de samenwerking met Milko werd ook de naam Renz losgelaten, hét symbool voor het Nederlandse circus.

Rendabel
Een circusonderneming kan ook in deze tijd best winstgevend zijn, is de overtuiging van Duursma. De tijd dat het geld vanzelf binnenstroomde, is voorbij, maar met een goed beleid moet in Nederland een rendabel middelgroot circus mogelijk zijn.

Hij richt zich vooral op het bedrijfsleven: het samenwerken met sponsoren die hij op zijn beurt ook iets te bieden heeft, bijvoorbeeld arrangementen voor bedrijfsfeesten. In Haarlem hebben we al veel bedrijven weten te bereiken. Ook in de kermistak zien we dat we op dit gebied een groei doormaken.

Warm hartOf hij grondlegger Bram van der Weide van het Internationale Circusfestival al heeft gesproken over zijn plannen voor het Kerstcircus Enschede? Zeker, al een paar keer. Hij is niet sceptisch. Vergeet niet dat hij het circus een warm hart toedraagt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frank Veldkamp
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.