Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Wethouder Arjan Kampman van Enschede kiest voor ‘warme hand’

427652 still arjan en wilco
Wethouder Arjan Kampman en journalist Wilco Louwes (rechts)
Beeld: 1Twente

Tubantia en 1Twente maken deze zomer samen de serie "Hoe gaat het nu?" Het college van B&W van Enschede is inmiddels een jaar onderweg. Wij vragen de vijf wethouders en de burgemeester: Hoe gaat het nu? Deze week: wethouder Arjan Kampman.

Van alle wethouders in Enschede heeft Arjan Kampman de meest tot de verbeelding sprekende portefeuille. Als ‘wethouder transformatie’ is hij al een jaar verantwoordelijk voor een effectiever en efficiënter sociaal beleid.

Transformatie, participatiesamenleving of zelfredzaamheid. Woorden die het prima doen bij een potje Scrabble, maar tegenwoordig ook in gemeentelijke beleidsnota’s niet meer weg te denken zijn. PvdA-wethouder Arjan Kampman is zelf ook geen fan van deze ‘lastige’ woorden, maar het is wel waar zijn dagelijkse werkzaamheden voor een groot deel op zijn gericht.

Binnen het college is Kampman verantwoordelijk voor een andere insteek van het sociale beleid. De zogeheten transformatie, ofwel: hoe kan je ondanks beperkte financiële middelen van de gemeente, het beleid rondom armoede, bijstand en (jeugd)zorg zo effectief en kwalitatief mogelijk uitvoeren? Een van de antwoorden is de ‘warme hand’. Uitgaan van de eigen kracht van mensen en hun directe omgeving, maar de mensen die het echt nodig hebben wel dat extra steuntje in de rug bieden.

Niet al zijn wensen, zoals een minder streng sanctiebeleid in de bijstand, kunnen nu worden uitgevoerd vanwege geldgebrek. Dat doet Kampman pijn, maar op gebied van laagdrempelige toegang tot zorg ziet hij al wel positieve resultaten. „Dagbesteding voor kinderen niet bij een zorgboerderij, maar in de wijk (voetbalclub Rigtersbleek, red.). We hebben ook de jeugdzorgconsulent in de scholen gebracht, zodat we vroegtijdig en preventief daarmee aan de slag kunnen.”

Trots is Kampman op de DCW. Daarom heeft het interview plaats bij het nieuwe duurzame pand van de sociale werkvoorziening aan de Spoordijkstraat. „Hier zie je de kern van het verhaal van de arbeidsmarkt. Aan de ene kant hebben we werk dat we geschikt maken voor de mensen. En aan de andere kant zien we dat we de talenten van mensen geschikt maken voor werk.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.