Twente

Het is definitief: Björn Kuipers fluit de finale bij het EK

Björn Kuipers wordt zondag de eerste Nederlandse scheidsrechter die de finale van een EK voetbal fluit. De Europese federatie UEFA heeft de 48-jarige arbiter uit Oldenzaal aangesteld voor de eindstrijd op Wembley tussen Italië en Engeland.

De afgelopen dagen ging al het gerucht dat Kuipers de finale zou mogen fluiten. Na de twee halve finales kwam de UEFA met de bevestiging. Nog nooit had een Nederlandse scheidsrechter de leiding over de finale van een EK of WK. Kuipers leidde in 2013 wel de finale van het toernooi om de Confederations Cup.

Derde EK

De gelouterde arbiter, die op twee WK's actief was en bezig is aan zijn derde EK, floot ook de finale van de Champions League in 2014 en twee keer de finale van de Europa League (2013 en 2018). Op vermoedelijk zijn laatste eindtoernooi mag Kuipers nu dan ook de EK-finale leiden. Hij geeft zondag om 21.00 uur het beginsignaal in Londen.

De Twentse supermarkteigenaar floot op dit EK de groepswedstrijden Denemarken - België (1-2) en Spanje - Slowakije (5-0). Kuipers had vorige week ook de leiding over het duel in de kwartfinales tussen Denemarken en Tsjechië (2-1). Danny Makkelie, de tweede Nederlandse scheidsrechter op het EK, floot woensdag de halve finale tussen Engeland en Denemarken. Makkelie gaf in de verlenging de Engelsen een strafschop, waaruit het winnende doelpunt viel (2-1). De 38-jarige EK-debutant mocht vorige maand in Rome de openingswedstrijd tussen Italië en Turkije fluiten.

In 2014 al kandidaat

Kuipers was op het WK van 2014 al kandidaat om de finale te fluiten, maar hij moest toen naar huis omdat het Nederlands elftal in Brazilië de halve finales bereikte. Hij ziet dat nog steeds als de grootste teleurstelling uit zijn carrière. "Ik had nooit gedacht dat het Nederlands elftal op dat moment mijn grootste concurrent zou zijn", zei Kuipers voorafgaand aan dit EK. "Als Oranje de finale had gespeeld, had ik daar graag bij op de tribune gezeten. Maar nu hadden we beide niets. Dat was de grootste dreun uit mijn carrière in de arbitrage." Het Nederlands elftal moest het in de halve finales via strafschoppen afleggen tegen Argentinië en eindigde uiteindelijk als derde.

Kuipers, met afstand de oudste arbiter op dit EK, weet nog niet of hij doorgaat met fluiten. "Ik zie het wel, ik voel me nog hartstikke fit", zei hij voor het toernooi. "Ik laat mijn beslissing met name van gevoel afhangen. Hoe gaat het thuis, hoe ontpopt het EK zich, welke koers gaan we varen? Daar maak ik nu nog geen keuze in. Na het EK ga ik rustig op vakantie en dan kijken welke keuzes en mogelijkheden er liggen."

Trots

In Oldenzaal wordt vol trots gereageerd, zo ontdekte RTV Oost. Chris Kleinhaarhuis kent hem nog als jongen van 15: "Hij had altijd als voetballer commentaar op de scheidsrechter, toen zei zijn vader dat hij het maar zelf moest doen." Talentvol scheidsrechter Pim Weghorst ziet in Kuipers een voorbeeld: "Spelers hebben respect voor hem en hij heeft respect voor de spelers."

Björn Kuipers Emiel Muijderman
© Emiel Muijderman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.