Enschede

Burgemeesters na oplopende besmettingen: 'We gaan zorgvuldiger toezien'

De burgemeesters in Twente willen 'nog zorgvuldiger toezien' op het naleven van de nog bestaande coronamaatregelen. Burgemeesters zullen optreden tegen excessen en boa's en politieagenten gaan strenger controleren bij de uitgaansgelegenheden, zo luidt het advies van de Veiligheidsregio Twente aan de gemeenten. "Het water is aan het stijgen."

Arjen Gerritsen
Arjen Gerritsen, waarnemend voorzitter Veiligheidsregio Twente en burgemeester in Almelo © 1Twente

Het aantal coronabesmettingen in Twente is afgelopen week 'excessief' gestegen, zegt de GGD Twente. "We zien een toename van 216 procent. Dat is echt een forse toename. De afgelopen week zagen we 486 nieuwe besmettingen", vertelt Reinier van Broekhoven van de GGD. 8,2 procent van de mensen die afgelopen week een coronatest lieten doen, testten ook positief. Een week eerder was dat nog vijf procent.

icon_main_quote_red_glyph

We zien een toename van 216 procent. Dat is echt een forse toename

Reinier van Broekhoven, GGD Twente

Tegelijkertijd is een groot deel van de samenleving inmiddels gevaccineerd. "Op dit moment zien we dat de druk op de ziekenhuizen niet toeneemt, maar dat zegt nog niks over de komende weken en maanden", zegt Van Broekhoven. "Het aantal besmettingen op dit moment is fors hoger dan vorig jaar zomer rond deze tijd. Veel is ook nog onduidelijk over hoe het virus zich verder ontwikkelt."

'Enorme toename'

"We zien een enorme toename in het aantal besmettingen", zegt Arjen Gerritsen namens de Veiligheidsregio Twente. "Dat wordt ook veroorzaakt door het feit dat regels niet worden nageleefd. We snappen dat er een druk is om elkaar te ontmoeten en weer te zien, maar blijf op anderhalve meter. Je moet er niet aan denken dat Nederland straks weer door het buitenland op rood staat, waardoor we straks niet op vakantie kunnen. Dat is een reëel scenario dat iedereen onder ogen moet zien."

Extra controleren

De burgemeesters in Twente, verenigd in de Veiligheidsregio, beloven extra te gaan controleren op het naleven van de coronamaatregelen. "Ook dringen we er bij horeca en eventorganisatoren op aan om de toegangstesten serieus en volgens de regels uit te voeren. Een aantal ondernemers doet het heel goed, maar een aantal kan ook de druk van het publiek moeilijk weerstaan om toch meer mensen toe te laten."

Bij discotheek Aspen Valley in Enschede ontstond ruim anderhalve week geleden een grote 'coronabrandhaard'. Inmiddels zijn 195 bezoekers positief getest. "Maar daar zijn nog honderden andere besmettingen aan gelinkt", zegt Van Broekhoven.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.