Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Boosheid in Twente om wervingsactie buurtapp Nextdoor

427937 925836

Een wervingsactie van de buurtapp Nextdoor leidt in de regio tot onrust en boosheid. De organisatie werft nieuwe klanten door brieven rond te sturen uit naam van een buurtgenoot. Maar die zeggen van niets te weten.

Nextdoor is een app, waarin mensen hun buurtgenoten om hulp kunnen vragen, of waarschuwen. Om maar wat te noemen: alarmeren over een weggelopen kat, hulp vragen bij een zoektocht naar een partytent of een melding van een verdachte situatie.

Momenteel worden er voor Nextdoor brieven verstuurd, met een verzoek ook mee te gaan doen aan de buurtapp. De brief wordt verstuurd uit naam van een directe buurtgenoot. Zowel de naam als de straat wordt in de brief genoemd. Meerdere mensen zeggen dat hun naam wordt misbruikt.

Identiteitsfraude
De politie in Oost-Nederland heeft meerdere klachten gekregen van mensen, die aangifte willen doen van identiteitsfraude of oplichting. Klachten komen onder andere uit Nijverdal, Mariaparochie, Holten en Oldenzaal, maar inmiddels ook uit andere delen van de provincies Overijssel en Gelderland.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er gekeken wordt of er sprake is van een strafbare actie van Nextdoor, maar kan daar nu nog niets over zeggen. Soms staan dit soort promotieacties wel in de voorwaarden gemeld en hebben mensen toestemming gegeven. Maar zonder dat ze zich daar bewust van waren. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens zijn ook een aantal klachten binnengekomen, meldt een woordvoerder. Die kon niet zeggen of het daar leidt tot een actie.

Niet onoorbaar
Nextdoor zelf zegt dat er niets onoorbaars gebeurt. Volgens woordvoerder Tamar van de Paal verstuurt de organisatie deze brieven al drie jaar lang en nooit stiekem. Mensen kiezen er echt zelf voor om deze brieven, namens hen te versturen. Wij kunnen hun gegevens ook alleen maar gebruiken, omdat ze zich zelf bij ons hebben geregistreerd. We gebruiken geen data van andere partijen.

Oldenzaler Gerard Kogelman bestrijdt te vuur en te zwaard, dat hijzelf Nextdoor toestemming heeft gegeven. Hij zegt zich daar ook nooit als deelnemer te hebben opgegeven. Ik ken die hele app niet. Donderdag kwam ineens een achterbuurman naar me toe: zeg Gerard, wat is dat nou precies, dat Nextdoor? Ik was perplex. En daarna kwamen er nog veel meer buren informeren. Dat is toch te gek voor woorden? Het is misleiding.

Misbruik
Kogelman is een bekend Oldenzaler. Hij was lang in de regio vakbondsman van de Horecabond en zat ook vele jaren in het buurtcomité De Thij van zijn woonplaats. Ik ben in de loop der tijd voor veel mensen een vertrouwd persoon geworden. Ze hechten waarde aan mijn mening. Als mijn naam dan wordt verbonden aan zo n app wekt dat vertrouwen. Maar ik heb er helemaal niets mee te maken. Er wordt misbruik gemaakt van mijn naam en aanzien.

Trap er niet in
Kogelman heeft het misbruik bij de politie gemeld en adviseert zijn buren de brief te negeren. Op zijn Facebookpagina waarschuwt hij voor de nepbrief . Deze organisatie stuurt misleidende brieven en misbruikt mijn naam. Ik heb niets met deze b*nde te maken en heb ze ook nooit toestemming gegeven om mijn naam te gebruiken. Deze club wil op een gemene manier jouw gegevens ontfutselen, dus TRAP ER NIET in. De suggestie van Nextdoor dat hij toch echt zelf toestemming heeft gegeven maakt hem boos. Ben je gek.

Hoe dan ook zegt Nextdoor al drie jaar lang op die manier nieuwe deelnemers te werven. Het gebeurt nooit zonder toestemming. In de app zit een heel duidelijk knop: uitnodigingen versturen. Geen idee waarom er nu ineens van alle kanten klachten ontstaan. Mogelijk een gevolg van Facebook, waarin berichten op grote schaal worden gedeeld?

Goede reacties
Volgens Van de Paal is de app nu actief in ruim 6000 buurten in Nederland en is het versturen van dergelijke brieven een beproefd recept. Er is behoefte bij mensen om een beter contact te hebben met hun buurtbewoners. Je kan elkaar via de whatsapp of mail bereiken. Maar wat nu, als je die gegevens van je wijkbewoners niet hebt? Via ons kunnen ze dan die brieven laten versturen naar de adressen in hun omgeving. Daar krijgen we juist vaak goede reacties op.

De zoon van Kogelman is niettemin net zo woedend als zijn vader. De bekende pr-riedel. Ze doen zich lief en aardig voor, maar het is gewoon gegevensroof. De naam van mijn vader is gewoon misbruikt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.