Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Achilles Enschede houdt één jeugdteam over

428144 voetbalteleurstelling

Door zestig teams in te schrijven voor competitievoetbal, mag Rigtersbleek zich de grootste voetbalclub van Enschede noemen. Hoe anders is het bij Achilles.

De competitie-indelingen van de KNVB Oost zijn bekend. Er kunnen geen nieuwe teams meer ingeschreven worden. De 24 Enschedese voetbalverenigingen brengen in het seizoen 2019/2020 samen 559 teams op de been. Dat is flink minder dan twee jaar geleden, toen er nog 589 teams competitie speelden. Hoewel er gemiddeld 23 teams per club zijn, zijn de onderlinge verschillen enorm.

Het Enschedese clubvoetbal wordt gedomineerd door Rigtersbleek (60 teams), Vogido (58), Avanti W. (58), Sparta E. (54), De Tubanters (45) en Victoria 28 (36). Voor de rest hebben alleen Emos (29), BSC Unisson (29), LSV (27) en Sportlust Glanerbrug (22) het voor elkaar gekregen om meer dan twintig teams aan het nieuwe seizoen te laten beginnen.

Het aantal kleine verenigingen begint steeds groter te worden. FC t Centrum is met 3 teams nog altijd de kleinste van Enschede. Phenix heeft 5 teams, Zuid Eschmarke ook, TVV 6, SVV 91 7, Vosta 8 en studentenvereniging Drienerlo heeft er 9. Het zijn met name deze clubs die zich zorgen moeten maken over de aangekondigde bezuiniging van het college op sportaccommodaties. Die spreekt van een sanering onder sportverenigingen. We ondersteunen en/of subsidiëren alleen nog verenigingen die bijvoorbeeld voldoende omvang hebben en/of aantoonbaar aan een maatschappelijk doel bijdragen. Zuid Eschmarke heeft al aangekondigd dat het aan het laatste seizoen begint. Volgend jaar bestaat de club 80 jaar en heft hij zichzelf op.

Achilles
Voor Achilles pakt de beëindiging van de samenwerking tussen de jeugdafdelingen met Emos heel vervelend uit. De trotse zaterdagclub heeft nog één jeugdteam in de categorie onder 17 over. We gaan PW achterna , zegt voorzitter Han Deuzeman. Die club heeft louter seniorenteams. De verdeling tussen ons en Emos was al 30/70 procent waar het om aantal jeugdleden ging en als je met elkaar merkt dat je geen complete elftallen kunt vullen, dan moet je dat gewoon accepteren.

Het betekent dat Achilles de focus meer en meer moet verleggen. De jeugdopleiding is leeg en dus gaat het er om de senioren bij de club te behouden. Gelukkig hebben we een groot aantal senioren die zeer betrokken zijn bij onze club. Bovendien moeten we een transformatie doormaken om het ontmoetingscluster voor de wijken om ons heen te zijn. En ooit zei Johan Cruijff al dat elk nadeel z n voordeel heeft en dat geldt voor ons ook. We hoeven nu niet in te zetten op materialen en trainers voor de jeugd. Dat geld kunnen we nu anders besteden , zegt Deuzeman. Hij benadrukt dat zijn club er financieel heel goed voorstaat.

Ook FC Aramea, Sportclub Enschede en Eilermark is het niet gelukt om minstens tien jeugdteams in te schrijven bij de KNVB. Opvallend in dit rijtje is Sportclub Enschede, dat twee jaar geleden met 26 teams nog tot de tien grootste verenigingen in de gemeente behoorde. Nu is het aantal teams gehalveerd en begint de club met nog maar 7 jeugdelftallen aan het nieuwe seizoen.

Een andere ontwikkeling in het Enschedese amateurvoetbal is de groeiende populariteit bij vrouwen en veteranen. Twee jaar geleden telde Enschede 16 vrouwenteams, nu zijn dat er 22. Ook het meisjesvoetbal is met 29 teams verspreid over negen verenigingen aan een opmars bezig.

Bij de mannen kent het seniorenvoetbal een dalende trend. Aan het seizoen 2019/2020 beginnen 130 herenteams, acht minder dan twee jaar geleden. Het vrijdagavondvoetbal (7 tegen 7 op een half veld) is wel in trek. Er zijn in die categorie 33 teams aangemeld in de 35+-klasse en 13 in de 45+-klasse. Al met al tien teams meer dan twee seizoenen geleden.

Seniorenteam heeft dertig unieke voetballers nodig in het seizoen
Namens de KNVB geeft Daan Schippers aan dat de situatie in het Enschedese voetbal niet uniek is. Het voetballandschap in Enschede is versnipperd over de vele verenigingen, waarvan er slechts een paar meer dan 750 spelende leden hebben. Dat betekent dat het merendeel van de clubs niet in staat is om meer dan drie tot zeven seniorenteams samen te stellen. Belangrijke reden daarvoor is dat we bij de lagere elftallen zien dat er per team steeds meer spelers nodig zijn. Gemiddeld zijn zo n dertig unieke voetballers nodig om een volledig seizoen te spelen. Dat geeft aan dat spelers op dat niveau steeds meer waarde hechten aan flexibele inzetbaarheid en dat horen we ook vanuit de verenigingen.

De voetbalbond meet de levensvatbaarheid van de clubs af aan verschillende instrumenten. De KNVB ziet graag dat clubs sterke verenigingen zijn, die zelfstandig in staat zijn in te blijven spelen op interne behoeften en externe ontwikkelingen. Zaken waar je dan aan kan denken, zijn een sterke organisatie, verbonden en betrokken leden en inzicht in relevante ontwikkelingen , aldus Schippers. Mochten clubs komen met vragen over samenwerking en of fusies, dan heeft de KNVB een begeleidende rol.

Uiteraard spelen wij een rol bij de zoektocht naar een overlevingsmodus voor de clubs. Dat doet de KNVB via de verenigingsadviseurs. Daarbij is altijd afstemming met Sportaal om zoveel mogelijk aan te sluiten bij het gemeentelijke beleid. Gezien de ontwikkelingen van afgelopen seizoen is met name de veilige en gezellige omgeving en cultuur een belangrijk punt. Daarom gaan alle clubs op 11 september in De Grolsch Veste een manifest ondertekenen met daarin enkele uitgangspunten voor een Veilig Sportklimaat. Namens de gemeente zal de wethouder Sport ondertekenen, namens de KNVB directeur amateurvoetbal Jan-Dirk van der Zee.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.