Enschede

Huisartsenkring Twente: Patiëntenstop MST ongewenst

De Huisartsenkring Twente vindt de patiëntenstop bij het MST zeer ongewenst. Ze wil overleg, opdat dit volgend jaar niet weer gebeurt.

428241 Schermafbeelding 2019 08 05 om 202433
Volgens het bestuur heeft de opnamestop tot op heden niet tot grote problemen geleid bij de huisartsen. Niettemin zou één huisarts wel een patiënt noodgedwongen hebben doorverwezen naar een ziekenhuis in Brabant voor een observatie-opname. Het ging niet om een spoedgeval.

Het MST neemt spoedgevallen nog gewoon op. Maar er is niet genoeg personeel in deze vakantieperiode om andere, planbare opnames aan te nemen. De afgelopen dagen zijn er meerdere niet-spoedeisende ingrepen uitgesteld, waarbij aansluitend een ziekenhuisopname nodig was. Behalve door de kleinere personeelsbezetting tijdens vakantie wordt dit ook veroorzaakt door ziekte onder eigen MST-personeel en een 15-tal patiënten, die onnodig in het MST liggen. Zij liggen daar te wachten tot er plek komt in een verzorgingsâ of verpleeghuis.

Plan
Huisarts Marieke Nijhof, bestuurder van de Huisartsenkring, zegt dat deze situatie als heel lastig wordt ervaren door een deel van de huisartsen. âDit moet volgend jaar niet weer gebeuren. Er moet een plan worden gemaakt om zoiets te voorkomen.â Het bestuur van de Kring wil graag met het MST om tafel om mee te denken over een oplossing.

Volgens Nijhof hebben zich geen grote problemen voorgedaan. âWe kunnen nog steeds mensen doorsturen naar het MST en daar wordt dan bekeken wat er moet gebeuren. Zo hoort dat ook te zijn. Als er een opname nodig is, dan regelt het MST dat verder. Zo moet het ook. Het moet niet zo zijn dat de huisartsen daarna moeten gaan leuren met onze patiënten.â

Ongemakkelijk
Volgens haar voelt een deel van haar collegaâs zich wel ongemakkelijk bij de situatie. âMet name in een zoân twijfelsituatie, waarin er niet direct spoed is maar je wel je patiënt ter observatie wil laten opnemen. Wacht je daar dan nog een paar dagen mee, of ga je dan toch op zoek naar een ander ziekenhuis? Een collega koos toen het laatste en kwam in Brabant uit. Wel heel ongewenst voor een patiënt en de familie.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook