Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Opnieuw lobby voor behoud oude conciërgewoning Ambachtsschool

428250 Schermafbeelding 2019 08 06 om 084702

Cultuurhistorische organisaties zijn opnieuw in actie gekomen voor het behoud van de voormalige conciërgewoning bij de Ambachtsschool.

De ontwikkelaar van het complex, Renpart Vastgoed uit Den Haag, had lange tijd het plan om de oude dienstwoning uit de jaren twintig te slopen ten behoeve van een aantal parkeerplaatsen. Maar Renpart overweegt nu toch om het pand te handhaven en daar twee appartementen in te maken. Dan moet de gemeente wel akkoord gaan met ongeveer vier bewoners-parkeerplaatsen minder op het binnenterrein.

Jan Astrego, lid van de provinciale commissie Overijssel Erfgoedvereniging Heemschut, is zeer verheugd dat wordt overwogen de conciërgewoning te laten staan. Immers, de aanwezigheid van een conciërgewoning behoorde als een onverbrekelijk geheel bij de opzet van dit soort scholen die tussen 1890 en 1940 waren gebouwd. Landelijk gezien resteren nog maar twee van dergelijke schoolconcepten, waarvan Enschede er één is.

Mansardekap
Heemschut heeft wethouder Diepemaat over de nieuwe situatie benaderd en ook ambtelijk opnieuw aandacht voor het onderwerp gevraagd. De Historische Sociëteit en het Cuypersgenootschap ondersteunen volgens Astrego de actie om de conciërgewoning te behouden.

Al in 2017 heeft de erfgoedvereniging Heemschut zich ingezet om de woning te behouden. In een brief aan Renpart, in afschrift aan het college van B en W, schreef Heemschut toen dat de dienstwoning in Enschede nog het enige voorbeeld is van een conciërgewoning met een mansardekap met een knik in het staande gedeelte. De overige nog bestaande dienstwoningen zijn voorzien van een puntdak.

Reactie
In een reactie op de brief van Heemschut liet de gemeente weten het brengen van het offer van de conciërgewoning gerechtvaardigd en noodzakelijk te vinden, mede omdat de woning om onbekende reden niet is aangewezen als gemeentelijk monument. Daar kwam bij dat de prioriteit voor de gemeente lag op behoud van het monumentale schoolgebouw."

"Dat was nog moeilijk genoeg, omdat er onder investeerders weinig belangstelling was voor het grote gebouw met veel achterstallig onderhoud. Het toevoegen van meer monumentaal volume (i.q. de dienstwoning) met de daarbij behorende beperkingen, zou de kansen voor het hoofdgebouw nog verder verkleinen.

Hoewel er een sloopvergunning voor de dienstwoning is verleend, is het nu dus onzeker of daar ook gebruik van wordt gemaakt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Myrthe Nijman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.