Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Buren willen bouw ecoduct in Enschede wéér stilleggen

428674 ecoduuuuuct

Ruim vier maanden heeft de bouw van ecoduct Oudste Grond aan de A35 in Enschede al stilgelegen. Nu eisen buren via de rechter opnieuw een bouwstop.

In de rechtbank in Zwolle stond Boekeloër Benny Valkenburg vrijdagochtend andermaal tegenover een ruime afvaardiging van de gemeente Enschede, Rijkswaterstaat en bouwbedrijf BAM. Het was geen gezellig weerzien.

Net als vier maanden geleden wil Valkenburg dat de rechter de bouw van het ecoduct op een paar honderd meter van zijn woning stillegt. Dat heeft al voor enige vertraging gezorgd en dat willen de opdrachtgevers en uitvoerders nu voorkomen.

Beschermde diersoorten

De gronden die worden aangevoerd om een nieuwe bouwstop op te leggen zijn grotendeels gelijk aan die van enkele maanden geleden. Juridisch adviseur Marcel Middelkamp, die Valkenburg in deze zaak bijstaat, benoemt opnieuw dat in ontheffingen voor de bouw van de faunapassage onvoldoende rekening is gehouden met beschermde diersoorten. Volgens de gemeente zijn die niet aanwezig. Maar waar bouw je dan een ecoduct voor? , aldus Middelkamp.

Ook de aanwezigheid van potentieel instabiele zoutcavernes onder het ecoduct wordt aangehaald. Volgens de juridisch adviseur hebben de gemeente en Rijkswaterstaat die holtes onvoldoende in beeld. Een verklaring van zoutproducent Nouryon ( Een commercieel bedrijf ) aan de gemeente dat het veilig is om te bouwen, is volgens Middelkamp niet geruststellend genoeg, terwijl de gemeente zegt te vertrouwen op dit deskundige advies .

Bouwstop

De reden waarom de rechter in maart een bouwstop oplegde was het ontbreken van een geluidsonderzoek en dat raakt de kern van de zorgen van Valkenburg. Hij vreest dat de tunnel van het ecoduct door een toetereffect het geluid van de 40.000 voertuigen die per etmaal over de A35 razen richting zijn woning versterkt. Hij wil daarom dat er een zandwal wordt aangelegd langs de snelweg. Dat verzoek legde hij vorig jaar al neer bij Rijkswaterstaat, maar die wil daar niet aan.

Een woordvoerder van de gemeente zei in de rechtbank dat van een toetereffect alleen sprake kan zijn bij lange tunnels. Het ecoduct is geen tunnel te noemen, deze is maar 12 meter breed. En aan de binnenkant is het ecoduct uitgerust met wanden die het geluid juist absorberen.

Geluidsbelasting
Rijkswaterstaat geeft aan dat als bij de reguliere controles van geluidsbelasting blijkt dat deze te hoog is, er passende maatregelen worden genomen. En dat hoeft niet eens een geluidswal te zijn , aldus een woordvoerster. Volgens Marcel Middelkamp is het kwaad dan al geschied. De jurist betwist dat er überhaupt een ecopassage (inclusief aanloopgebieden) mag worden gebouwd, omdat er een vergunning is afgegeven voor een ecoduct (de betonnen constructie).

De rechter verwacht dat er binnen twee weken een uitspraak ligt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.