Enschede

Enschedese raad geeft 1 miljoen euro extra uit: 'Niet alleen investeren in stenen, maar ook in de inwoners'

Enschede moet zich niet blindstaren op ambitieuze bouwplannen en groeimodellen. Ook de 'mens' verdient een plekje in de investeringsagenda van het college, vindt de gemeenteraad. Maandagavond gingen de raadsleden in het debat over de zogeheten zomernota unaniem akkoord met een extra budget van 1 miljoen euro.

Enschede skyline flickr
© Gemeente Enschede

Het extra geld wordt onder meer uitgetrokken voor onderhoud van openbaar groen en voor meer kansengelijkheid. Ook het 150-jarige Volkspark kan rekenen op een bijdrage voor een opwaardering van het park.

Groeien met 10.000 inwoners

De verhoudingen in de plannen van het stadsbestuur zijn een beetje zoek, vinden in grote lijnen alle Enschedese raadsfracties. Het college wil de komende jaren fors investeren, maar heeft daarbij vooral oog voor bouwplannen. "Enschede moet niet alleen investeren in stenen, maar ook in de inwoners", zei PvdA-fractievoorzitter Yara Hümmels.

Om meer geld van het Rijk te ontvangen, zou Enschede de komende jaren moeten groeien tot een stad van minstens 170.000 inwoners. Een groei van ruim 10.000 inwoners wordt niet bereikt zonder nieuwe woningen te bouwen, dus investeert het college de komende vier jaar ruim 21 miljoen euro in onder meer de woningbouwprojecten Cromhoff Park, Centrumkwadraat, Kop Boulevard, Esmarkerveld en Leuriks-Oost.

Meer geld voor armoedebestrijding

Hoewel een meerderheid van de gemeenteraad de ambitieuze groeiplannen onderschrijft, zijn er wel zorgen over het uitblijven van sociale investeringen. Voor meer kansengelijkheid (een aanpak voor de armoede die van generatie op generatie overgaat) werd aanvankelijk slechts 100.000 euro per jaar uitgetrokken. Dat bedrag is door de raad verdrievoudigd.

Daarnaast wordt een jaarlijkse bezuiniging van een ton op onderhoud van openbaar groen van enkele jaren geleden weer teruggedraaid. Met name bospercelen zullen daardoor beter onderhouden worden. Voor achterstallig onderhoud van speeltuinen wordt eenmalig 360.000 euro uitgetrokken.

Nieuw gezicht voor Volkspark

Bovendien krijgt de beheerderscommissie van het Volkspark verdeeld over vier jaren 200.000 euro op haar rekening gestort. Deze investering wordt gedaan ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Volkspark en als bijdrage in de plannen om het park een nieuw gezicht te geven.

Het college juicht de investering van 1 miljoen euro niet helemaal toe. Het benodigde geld wordt namelijk uit een potje gehaald dat bedoeld is om de komende jaren stijgende loonkosten en prijsstijgingen als gevolg van inflatie op te vangen. De gemeenteraad meent dat er na de investering nog ruim voldoende geld (5,4 miljoen euro) in die pot zit.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.