Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Einde van een tijdperk: Welberg ABTB in Lonneker stopt ermee

429364 welberg

Hij was graag nog een paar jaar doorgegaan, maar het gaat lichamelijk niet meer. Johan Welberg, van Welberg ABTB in Lonneker, stopt binnenkort. De winkel, een begrip in de regio, verdwijnt na 129 jaar.

Het besluit om te stoppen moest Johan Welberg (65) na 42 jaar Welberg ABTB gedwongen nemen. Het gaat lichamelijk niet meer en een opvolger heb ik niet. Vorige zomer kreeg ik een nieuwe heup en daar heb ik veel last van. Aan de andere kant moet ik nog een nieuwe krijgen. De gewrichten in mijn voeten zijn versleten en dat is het nadeel van een pand met drie verdiepingen: het is trap op, trap af. Van hard werken ga je niet dood, het gaat alleen in je botten zitten.

Welberg, geboren Hengeloër, ging naar de landbouwschool in Delden en Zenderen. In 1977, op zijn 23ste, trad hij in loondienst bij Welberg, dat al sinds 1890 bestaat. In 1991 nam hij de zaak over. In het begin verkochten we vooral dierenvoer. Ik heb van alles en nog wat aan het assortiment toegevoegd. Van bestrijdingsmiddelen tot kraanonderdelen en van (werk)kleding tot potgrond: echt een winkel van sinkel. Recent vroeg een klant om leren laarssokken. Zo n product is echt jaren oud en wordt bijna nergens verkocht, maar ik had ze er nog liggen.

Fles wijnTerwijl hij vanuit zijn kantoortje vertelt, blijven de klanten binnenlopen. Sommigen komen voor de hoge kortingen die Welberg gebruikt om straks niet met al te veel producten te blijven zitten. Anderen komen voor een laatste rondje door de winkel en een praatje met de eigenaar. Zo brengt een vaste klant uit Enschede, een ziekenhuismedewerker, een fles wijn. Zij wenste mij succes. Door de jaren heen bouw je een band op met de klanten. Je weet wat ze nodig hebben, klanten adviseren vind ik mooi aan dit werk. Sommigen kwamen zelfs op visite toen ik aan mijn heup geopereerd was. De vaste klanten vinden het jammer dat de winkel verdwijnt.

De klok uit zijn kantoor krijgt een plekje in zijn woning in Losser. Die werd geschonken in 1954, toen de winkel hier openging. Ook het kruisbeeld dat ernaast hangt neemt hij mee. Ik ben katholiek opgevoed, zo n kruis gooi je niet zomaar weg.

Een van de meest memorabele gebeurtenissen in de afgelopen 42 jaar was Welbergs 50ste verjaardag. Ik sponsorde met de winkel de blaaskapel van Lonneker en die kwam een serenade brengen - erg bijzonder. Momenteel krijgt hij twee dagen per week hulp van zijn zus, broer en zwager. Zij sorteren producten, ruimen het pand op en halen de stellages uit elkaar. Als ik dit alleen zou moeten doen, zou ik gek worden! Het is een flinke klus.

Elektrische fietsTer voorbereiding op de vrije tijd die hij krijgt, heeft Welberg een elektrische fiets gekocht. De eerste fiets die ik ooit nieuw heb gekocht. Ik mag ook graag tuinieren, zolang ik het lichamelijk volhoud, en ik heb vogels. Als zelfstandige is het hard werken, heeft Welberg gemerkt. Ik werkte zo n 60 uur per week, was hier altijd. Ondanks dat ik het met plezier gedaan heb, zou ik het niet snel overdoen. In loondienst werken heeft veel voordelen ten opzichte van zelfstandige zijn, onder andere dat je pensioen opbouwt.

Het pand is inmiddels verkocht aan een vastgoedontwikkelaar. Het wordt Welberg even te veel als hij aan de naderende laatste werkdag denkt. Woensdag is het schluss, klaar. Het doet zeer overal afscheid van te moeten nemen, van zowel de klanten als alle producten en het werk. De poort op slot doen gaat mij zwaar vallen, er zullen waarschijnlijk wel wat tranen vallen.

Nieuwe eigenaarProjectontwikkelaar Huub Punte uit Enschede is de nieuwe eigenaar van het complex van de ABTB Welberg, aan de Lonneker Molenweg 20. Dat werd in december vorig jaar in twee weken tijd verkocht. Het terrein beslaat ruim 1900 vierkante meter.

Wat Punte er mee gaat doen, weet hij nog niet. Ik ben met de gemeente in overleg over de mogelijkheden, het is allemaal nog heel pril. Het gebouw waarin de winkel is gevestigd, dateert uit ongeveer 1950. Het bestemmingsplan bestempeld het object als detailhandel. Volgens de toenmalige makelaarsadvertentie behoort een alternatieve aanwending evenwel tot de mogelijkheden.

Het winkelpand zelf heeft de bouwaanduiding karakteristiek . Karakteristieke gebouwen zijn van lokale cultuurhistorische waarde en dragen op grond van bijvoorbeeld hun karakteristieke hoofdvorm, architectuur of stedenbouwkundige situering bij aan de identiteit van de omgeving. Alleen de buitenkant is beschermd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.