Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Polarsteps: reisapp met 2 miljoen gebruikers dankzij drie jongens uit Twente

429727 Schermafbeelding 2019 08 19 om 212243

Een zeilreis van een Tukker over de Atlantische oceaan en een trip per motor van Enschede naar Kaapstad betekenden het begin van de app Polarsteps. Inmiddels gebruiken bijna 2 miljoen reizigers over de hele wereld de app om hun reis vast te leggen. Bedacht en ontwikkeld door drie jongens uit Twente.

Gebruikers van Polarsteps zijn overal. Op het scherm in het kantoor van de app in Amsterdam lichten op een wereldkaart live de locaties op van mensen die op dit moment actief zijn en ervoor gekozen hebben hun reis publiekelijk te delen. Vooral in Europa is het druk. Langs de Franse en Spaanse kust, in Scandinavië, Duitsland, Italië. Overal delen mensen hun reiservaringen. In Azië daalt de activiteit. Het is avond, reizigers hebben andere dingen te doen. In Noord- en Zuid-Amerika is het nog rustig. Het is er nacht. Zo gauw de eerste reizigers ontwaken, lichten ook daar de locaties weer op.

Geweldig toch, om dit zo te zien , zegt Koen Droste. Allemaal mensen die in onze app zitten. Dat had de geboren en getogen Albergenaar vijf jaar geleden wel gehoopt, maar niet durven dromen. Met mede-Tukkers Job Harmsen uit Borne en Niek Bokkers uit Enschede begon hij in 2015 het avontuur Polarsteps. Een reisapp voor de smartphone die via gps je locatie bijhoudt en op een kaart zet. Gebruikers kunnen per locatie foto s toevoegen en hun ervaringen beschrijven. Zo ontstaat heel gemakkelijk een reisverslag. Als herinnering bij thuiskomst en om thuisblijvers op de hoogte te houden.

Thuisblijvers
Het idee ontstond toen Niek Bokkers ruim tien jaar geleden met een boot de Atlantische Oceaan over zeilde. Hij wilde thuisblijvers graag laten weten waar hij zat. Hij nam een satelliettelefoon en een gps-tracker mee aan boord en stuurde elke dag zijn coördinaten naar een server in Deventer. Die plaatste zijn locatie op een site. Het ging viraal op reizigerssites. Het was heel tof dat hij dit zo gedetailleerd kon vastleggen.

Er volgden nog trips per motor van Enschede naar Kaapstad en per jeep van Enschede naar Mongolië. Ook hier hield Bokkers het thuisfront via coördinaten op de hoogte van zijn reis. Ik kende hem niet, maar ben zelf een fanatieke reiziger , zegt Droste. Ik heb Niek benaderd, kunnen we hier niet meer van maken? Ook vanuit een eigen behoefte om gedetailleerd vast te leggen waar je bent geweest. Je vergeet zo snel waar dat ene leuke plekje nou was.

Baan opgezegd

Job Harmsen uit Borne kwam erbij, met hem bouwde Droste al websites toen ze 10 en 15 jaar oud waren. En Max Neustadt uit Buenos Aires, die Droste kende van een eerdere baan bij Hyves. Met zijn vieren legden ze vijf jaar geleden het fundament voor Polarsteps. In maart 2015 kwamen ze met een eerste versie voor de iPhone, later volgde een app voor Android. Eind 2015 ging het ineens hard met de ontwikkeling. Een investeerder stak een half miljoen euro in Polarsteps en in maart 2016 konden de vier hun baan opzeggen en zich fulltime met de reisapp bezig gaan houden.

De eerste gebruikers waren familie en vrienden. Via via is het balletje steeds verder gaan rollen. Reizigers maken elkaar enthousiast voor de app. Een Nederlandse backpacker drinkt bij zijn hostel in Thailand een biertje met een Amerikaan, laat toevallig Polarsteps zien, de Amerikaan is enthousiast en gaat de app ook gebruiken. Deelt dat met zijn familie en vrienden thuis en zo heb je daar weer nieuwe gebruikers , legt Droste de groei uit.

Verdienen aan fotoboek
Daardoor hebben ze tot de dag van vandaag geen cent in marketing of reclame hoeven stoppen. De app is gratis voor gebruikers, geld verdienen ze met de fotoboeken die mensen na afloop van hun trip kunnen bestellen. Met een druk op de knop krijg je een fotoboek met daarin de foto s die je zelf tijdens je reis in de app hebt gezet. Zodat je niet meer avonden lang aan een album hoeft te werken. Ze werken daarvoor samen met acht drukkerijen wereldwijd, zodat een besteld fotoboek net zo snel in Twente wordt bezorgd als in Australië.

Bij Polarsteps werken inmiddels vijftien mensen. Nog dit jaar willen ze groeien naar twintig medewerkers. Dankzij een investering van 3 miljoen euro van Inkef Capital, die het mogelijk maakt zelfs door te groeien naar veertig medewerkers. Vorige maand huurden ze daarom alvast een tweede verdieping in het kantoorpand aan de Vijzelgracht in Amsterdam waar ze nu een jaar zitten. We hebben zoveel ideeën, maar we hebben wel de mensen nodig om die verder te ontwikkelen en uit te voeren , zegt Droste. Dat is ook de reden dat ze in Amsterdam zitten en niet in Twente. Ze zoeken designers en programmeurs, die zijn moeilijk te vinden. Daarom halen ze veel medewerkers uit het buitenland, voor wie Amsterdam een aantrekkelijke stad is om te gaan wonen.

Bestemming onbekend
Een passie voor reizen is een must. De medewerkers gaan een keer per jaar betaald op reis. Bestemming? Onbekend. Op het moment dat iemand weer een jaar in dienst is, krijgt hij een vliegticket cadeau. We hebben een wereldkaart met daarop alle bestemmingen waar onze reizigers ooit zijn geweest. Met een druk op de knop selecteert een programma willekeurig een van die locaties. Daar gaat de medewerker dan naartoe. We maken er echt wat van op de dag dat iemand zijn werkverjaardag viert.

En de trip, die houden ze uiteraard bij met Polarsteps. Zo ervaren wij hoe reizigers de app ook ervaren. Hoe is het bijvoorbeeld om een foto te uploaden als je een brakke verbinding hebt? Dat gaat hier op kantoor natuurlijk heel anders dan in het binnenland van Thailand.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Marcel Israel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.