Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Marinus Goedhart-toernooi: €˜Nieuwe opzet is beter €™

429864 marinus

Na lang wikken en wegen is het dan zover: het Marinus Goedhart-toernooi bij UDI heeft een nieuwe opzet. De zestien deelnemende clubs zijn er blij mee.

Toernooivoorzitter Willem van Ooijik tovert deze maandagavond een grote glimlach op zijn gezicht als hij in de bestuurskamer gevraagd wordt naar zijn mooiste editie van het Marinus Goedhart-toernooi. 1971, toen zijn we met UDI zelf winnaar geworden , zegt hij lachend. Van Ooijik speelde zo n vijftien jaar in het eerste van UDI, waarna hij zijn clubhart verder liet kloppen als bestuurslid. Sinds 2015 is hij voorzitter van de toernooicommissie. Wat ik het mooiste aan het toernooi vind, is de saamhorigheid van alle Enschedese clubs bij elkaar. Het is één grote reünie. Daarnaast is het toch prachtig om als klein clubje ook eens tegen een grotere club te spelen?

Afsluiting
Jarenlang was het toernooi dé afsluiting van het Enschedese voetbalseizoen. Die traditie is nu doorbroken. Het werd steeds moeilijker om de clubs te motiveren , zegt Van Ooijik. Door de nacompetitie kwamen wij op het tweede plan terecht en meldden clubs zich telkens op het laatst af. Om die reden hebben we met de clubs overlegd om naar de voorbereiding te gaan. Ook nieuw is dat we nu met een poulefase spelen, iedere club speelt minimaal drie wedstrijden.

Goed ontvangenDat de nieuwe opzet goed wordt ontvangen, blijkt uit de vele positieve reacties langs de kant. Het Marinus Goedhart-toernooi is een begrip in Enschede. Mooi dat het nog steeds bestaat , zegt Jan de Vries, oud-speler en oud-trainer van Enschedese Boys en tevens oud-trainer van Zuid-Eschmarke, Victoria 28 en Avanti Wilskracht. De Vries komt al sinds 1969. Eerst nog op Stadsveld, aan de hand van mijn vader, en later heb ik zelf deelgenomen hier op de Wesselerbrink. Als speler, trainer en scheidsrechter.

Weer fris Dat het toernooi nu in de voorbereiding is, is goed voor iedereen , vervolgt De Vries. We beginnen met zijn allen weer fris, waar iedereen zich weer moet laten zien. Dit is zeker beter. Ook Eldo Reinds, assistent-trainer van Achilles, is zeer tevreden. Jaarlijks was het de vraag of we mee konden doen in verband met uitloop van de competitie en het spelen van de nacompetitie , zegt Reinds. Daarnaast is het altijd weer puzzelen om in de voorbereiding oefenwedstrijden te organiseren en nu komen er zomaar minimaal drie wedstrijden naar je toe. Wat mij betreft mag de nieuwe insteek zo blijven.

Het Marinus Goedhart-toernooi werd in 1948 voor het eerst georganiseerd. Het toernooi, vernoemd naar een voormalig goede voetballer van UDI, wordt in de volksmond het officieuze kampioenschap van Enschede genoemd. Sportclub Enschede won het vaakst (17 keer). Sinds dit seizoen bestaat de eerste ronde uit een poulefase. De beste teams plaatsen zich voor de kwartfinales. De finale is dinsdag 3 september om 19.00 uur.

Programma woensdagavond:
18.45 uur: SVV - Eilermark, Haaksbergen - SC Enschede, Avanti W. - Rigtersbleek (zat.).
19.55 uur: Haaksbergen - SVV, SC Enschede - Eilermark, Achilles E. - Suryoye.
Actuele uitslagen en volledige programma: udi-enschede.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.