Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voormalig drugshandelaar uit Enschede belegde in schilderijen

430083 exhibition 362163 1920

De 61-jarige S. die vorige week in Enschede werd gearresteerd voor een nog openstaande forse geldstraf uit de vorige eeuw, belegde drugsgeld in kunst. Schilderijen van de Cobra-groep hadden zijn voorkeur.

Dat niemand zijn straf ontloopt, dát wilde Justitie vorige week laten zien met de arrestatie van S. in Enschede. De man moet volgens de politie nog 1,2 miljoen euro betalen vanwege de winsten die hij in de jaren negentig maakte met drugshandel.

Over de identiteit van de man wilde de politie niets bekend maken, maar onderzoek van Tubantia wijst uit dat het om S. gaat, die vorige eeuw rijk is geworden als drugshandelaar. Hij kocht op grote schaal kunstwerken van de Cobra-groep. Zo belegde hij zijn winsten uit vooral de hasjhandel in werk van Appel, Corneille en Lucebert.

Internationale drugshandel
De politie begon in 1997 een diepgravend onderzoek naar S. en zijn even oude compagnon O. uit Spanje, na de ontdekking van een grote hennepplantage in Ommen die door hen was gefinancierd. Er werden 3.500 hennepplanten en 77 kilo gedroogde hasj gevonden. De mannen bleken actief in de internationale drugshandel.

Voor die tijd handelde S. al in kleine hoeveelheden softdrugs in de toenmalige, roemruchte coffeeshop de Kokerjuffer in Enschede. Volgens rechercheurs die de gangen van S. en O. natrokken, verlegden zij midden jaren tachtig een deel van hun activiteiten naar Amsterdam waar ze enige tijd contacten hebben gehad met de Bruinsma-groep. Toen allerlei grote netwerken begin jaren negentig uiteen begonnen te vallen, wisten zij daarvan de vruchten te plukken.

Enorme kunstcollectie
In september 1998 werd S. in zijn woning in Enschede, en O. in Spanje gearresteerd. In het huis in Enschede vond de politie een enorme kunstcollectie. Justitie legde beslag op al zijn bezittingen, zeker 100 schilderijen, auto s, woonruimte, grond en een verzameling peperdure wijnen. Uit verder onderzoek bleek dat S. zijn kunstcollectie bij elkaar had gekocht via één galerie in Amsterdam. De galeriehouder werkte mee aan het politieonderzoek en werd niet vervolgd.

Straffen
S. en O. werden juni 1999 door de rechtbank Zwolle veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee en anderhalf jaar. De rechtbank achtte bewezen dat het duo een criminele organisatie leidde die zich vanuit Enschede, Hengelo en Ommen bezighield met het verwerken en vervoeren van hennep. S. voerde bovendien in 1991 en 1992 partijen hasj uit naar Engeland en Duitsland.

In het kielzog van S. en O. werden in het buitenland zeventien personen gearresteerd voor betrokkenheid bij hun transporten. In Nederland werden tweede helft jaren negentig 29 verdachten aangehouden en deels veroordeeld voor hun betrokkenheid.

1,2 miljoen euro
Justitie berekende in een vervolgonderzoek de winst die S. met drugshandel maakt op 2,2 miljoen euro, toen nog 4,4 miljoen gulden. De verkoop van de in beslag genomen goederen leverde de staat één miljoen euro op. Het resterende bedrag is altijd open blijven staan omdat S. lange tijd vol heeft kunnen houden dat hij niets meer had.

Ondertussen verhuisde hij naar Duitsland. Het is onduidelijk waarom het Openbaar Ministerie de afgelopen jaren S. de duimschroeven weer begon aan te draaien. In ieder geval had het OM de overtuiging dat S. nog altijd of opnieuw vermogend was. Het spande een procedure aan bij het Gerechtshof om lijfsdwang te mogen toepassen op de man die weigerde de openstaande 1,2 miljoen euro te betalen.

Cel
Rond de jaarwisseling kwam de definitieve uitspraak. Ook het Gerechtshof denkt dat S. wel degelijk kan betalen en stond een lijfsdwang van 1080 dagen toe. Lijfsdwang betekent gevangenneming om betaling af te dwingen. 1080 dagen is de langst mogelijke lijfsdwang. De duur is afhankelijk van de hoogte van de ontnemingsvordering.

Donderdag 15 augustus pakte de Dienst Regionale Recherche Oost-Nederland S. in Enschede op. De eenheid had gewacht tot hij de grens over kwam om op familiebezoek in Enschede te gaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.