Hengelo

Invoering JA/JA-sticker laat in Hengelo nog even op zich wachten

De JA/JA-sticker wordt in Hengelo op z’n vroegst op 1 januari 2022 ingevoerd. In november 2019 nam de gemeenteraad een motie aan voor invoering van de JA/JA-sticker. Hengeloërs die straks nog ongeadresseerd reclamedrukwerk en folders willen ontvangen, moeten dat straks expliciet aangeven door zo'n sticker op de brievenbus te plakken.

Jaja sticker
Invoering van de JA/JA-sticker laat in Hengelo nog even op zich wachten © 1Twente

Cassatiezaak

De reden dat dit de JA/JA-sticker nog even op zich laat wachten is dat de gemeente de folderbranche 'een redelijke overgangstermijn' wil bieden. Inmiddels zit diezelfde folterbranche niet stil. Op dit moment loopt er een cassatiezaak die de sector heeft aangespannen tegen de gemeente Amsterdam. Hierin komt de principiële vraag aan bod of het invoeren van het opt-in-systeem überhaupt toegestaan is.

De gemeente Hengelo wil die uitspraak eerst afwachten alvorens verder te gaan met de invoering van de JA/JA-sticker. "Anders bestaat een risico dat investeringen voor zo'n systeem voor niets gedaan worden als de Hoge Raad oordeelt dat het invoeren ervan niet toegestaan is."

Huis-aan-huisbladen

De JA/JA-sticker geldt straks niet voor huis-aan-huisbladen. De Hoge Raad heeft eerder geconcludeerd dat een opt-in-systeem waarbij inwoners actief moeten aangeven dat ze een huis-aan-huisblad wensen te ontvangen in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens waarin de vrijheid van meningsuiting, waaronder de persvrijheid, wordt beschermd.

"In lijn met deze uitspraak zal de JA/JA-sticker in Hengelo uitsluitend van toepassing zijn op reclamedrukwerk. Huishoudens blijven ook na invoering van de sticker op de gebruikelijke wijze huis-aan-huisbladen ontvangen," aldus de gemeente.

De motie voor invoering van de JA/JA-sticker was een initiatief van onafhankelijk raadslid Marie-José Huis in ’t Veld die daarmee de hoeveelheid reclamefolders wil terugdringen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.