Hengelo

Fietstocht als opmaat naar ‘blije doos' voor kankerpatiënten

Evelien van der Werff kwam dinsdagmiddag om half drie aan bij de Nije Hoeve aan de Bruinsweg in Hengelo. De Amsterdamse fietst voor het goede doel langs alle 75 IPSO Inloophuizen van Nederland onder het motto: ‘Borsten kwijt, baan kwijt, maar wel een fiets en een missie!' Ze werd verwelkomd door Debby Nijenhuis en haar medevrijwilligers, die haar een bijzonder cadeau aanboden.

2.000 kilometer op de fiets

Van der Werff heeft de afgelopen vijf weken al 1.640 kilometer gefietst. Dinsdag 6 juli komt ze aan in Zwolle, waar ze op 25 mei vertrok. Dan heeft ze er precies 2.000 kilometer opzitten: “Het gaat goed, hoewel ik vandaag wel een nat pak opliep. Ik ben vanmorgen vertrokken uit Doetinchem en ben nu via Winterswijk in Hengelo aanbeland. Ik kreeg de nodige buien over me heen, maar daar ben ik natuurlijk op voorbereid”, lacht de Amsterdamse.

Stewardess

Op 1 april is ze gestopt met haar baan bij de KLM en nog geen twee maanden later begon ze aan deze bijzondere uitdaging. “Ik heb 34 jaar als stewardess voor de KLM gefietst.. euh… gevlogen”, lacht ze haar verspreking weg. “Ik wil met deze fietstocht mijn jetlag er uit fietsen.” Onderweg doet ze allerlei ideeën op voor haar nieuwe bedrijfje: “Ik ga een soort van ‘blije doos’ ontwikkelen voor mensen die kanker hebben of gehad hebben.” Daarin komen ongetwijfeld ook de twee boeken die ze schreef over dit onderwerp, met als titels 'Dit boek brengt geluk' en 'Routeplanner door de jungle van kanker'.

icon_main_quote_red_glyph

“Ik heb 34 jaar als stewardess voor de KLM gefietst.. euh… gevlogen”

Evelien van der Werff

Schilderij Corrie Leushuis

Debby Nijenhuis, naamgeefster van de Nije Stichting, waar de Nije Hoeve onderdeel van uitmaakt, heeft bijzonder veel respect voor Van der Werff. Net als de Hengelose overwon Van der Werff borstkanker, twee keer zelfs. Debby Nijenhuis: “Omdat wij in Hengelo het zo bijzonder vinden wat zij doet, gaan we haar blij maken met een speciaal voor de gelegenheid door Corrie Leushuis gemaakt schilderij. Daarop zie je Evelien op de fiets, met op de achtergrond een paar IPSO Inloophuizen.” Er staat een grappige verwijzing naar Eveliens thuis op: “Een thema van Corrie is dames op de fiets en een ander thema zijn kippen. Ik wist dat Evelien op een woonboot woont en een eend als huisdier houdt, vandaar dat ik Corrie heb gevraagd een eend in het schilderij te verwerken. Ik ben heel benieuwd!”

icon_main_info_white_glyph

IPSO Inloophuizen

IPSO Inloophuizen zijn locaties waar mensen met kanker terecht kunnen voor 'psychosociale ondersteuning'. In Hengelo is de Nije Hoeve zo’n IPSO Inloophuis.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.