Corona in Twente

Onno van Veldhuizen schrijft brief aan jongeren: ’Hulp vragen is juist heel sterk’

‘Hoe vaak heb je het afgelopen jaar gehoord dat je “nog even vol moet houden?”’ Dat is de opening van een brief die de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen schreef aan de kinderen en jongeren in zijn stad. “Met veel jongeren gaat het goed”, zei hij in een toelichting. “Maar niet met allemaal. We weten dat sommigen het zwaar hebben. Ik heb die brief vooral voor hen geschreven.”

Brief Onno van Veldhuizen
Onno van Veldhuizen stuurde jongeren in Enschede een brief © Ernst Bergboer/Niek Marsman

De brief van Van Veldhuizen viel vorige week vrijdag bij alle in Enschede ingeschreven jongeren op de mat.

Brandbrief scholen

Begin februari luidden verschillende schoolbesturen de noodklok: de coronamaatregelen trokken een flinke wissel op leerlingen en er dreigde een verloren generatie. Mentale en psychische problemen onder jongeren door maatschappelijke druk en problemen thuis zijn niet van de laatste tijd. Maar de isolatie die de lockdown met zich meebracht, heeft die problemen verergert. Meer jongeren in de knel, de problematiek is heviger en het duurt langer voordat die wordt gesignaleerd.

icon_main_quote_red_glyph

Ik wil je laten weten dat ik aan je denk, en dat ik hoop dat het goed met je gaat.

Onno van Veldhuizen in een brief aan kinderen en jongeren in Enschede

Mentale gezondheid

De politiek stelde vragen, ook al omdat de verantwoordelijk wethouders een paar dagen voordat scholen een brandbrief stuurden nog hadden gezegd dat hen geen problemen bekend waren. Uit onderzoeken en signalen uit het veld bleek evenwel al geruime tijd dat het gebrek aan sociaal contact en plekken om te ontspannen steeds meer jongeren begon op te breken. Daar komt bij dat de mentale gesteldheid van jongeren al jaren onderwerp is van zorg.

Aantal jongeren met problemen gestegen

Jeugdzorgorganisaties liggen al veel langer onder vuur: er zou teveel mis gaan in de begeleiding en de opvang van met name kwetsbare jongeren. Tijdens de lockdown is het aantal jonge mensen dat zichzelf verwondt of worstelt met depressies alleen maar groter geworden.

Van Veldhuizen hoopt met zijn brief met name de jongeren te bereiken die wel steun nodig hebben, maar in hun omgeving niet zo makkelijk met problemen terecht kunnen. Hij roep hen op toch vooral hulp te vragen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.