Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gerechtigheid voor verongelukte Maykel (15) uit Enschede: justitie vervolgt drie mannen

431150 download 277

Justitie gaat drie mannen vervolgen voor het scheepsongeluk in 2017, waarbij de 15-jarige Maykel van der Woning uit Enschede omkwam. Hen wordt dood door schuld ten laste gelegd. Toch gerechtigheid voor ons Maykie , zegt zijn moeder Claudia aangedaan.

De scholier verongelukte in de Enschedese haven tijdens zijn stage van het Bonhoeffer College. Hij viel bij het aanmeren overboord en raakte bekneld tussen de aanlegsteiger en de boot. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Het Openbaar Ministerie vervolgt daarvoor een 62-jarige man uit Haaksbergen en twee Enschedeërs van 50 en 55 jaar. Een woordvoerder wil niet zeggen wat hun betrokkenheid is bij deze tragedie.

Maykel is na het ongeluk in het ziekenhuis kunstmatig in coma gehouden. Vader en moeder Marcel en Claudia zaten bij hem, tot z n laatste adem. Ze hebben hem niet meer gesproken. Claudia, in een aangrijpend interview destijds in deze krant: Ik heb hem zo veel mogelijk kusjes gegeven en mijn handen op zijn wangen gelegd: hou vol . Toen ze hem uit het water haalden had hij al gezegd: Ik heb zo n buikpijn. Ik ga dood. De jongen onderging binnen een dag vier operaties maar redde het niet.

Opleiding
Maykel werd aan het Bonhoeffer College in Enschede opgeleid tot lasser en liep al een half jaar stage bij Werf053, een stichting die inmiddels niet meer bestaat. Daar worden in de Enschedese haven reparaties aan boten uitgevoerd. Maar één keer in de week gingen de scholieren ook met een schipper het kanaal op, om drijfhout en afval uit het water te scheppen. Dat werd hem fataal.

Duurde zo lang
Maykels moeder Claudia zegt dat de afgelopen twee jaar heel zwaar zijn geweest voor haar en het gezin. Het duurde allemaal zo lang. Dat verwijt ik de politie niet; wij zijn niet de enige hè? De politie heeft zoveel zaken. Maar wij kwamen zo niet aan de verwerking toe. Als je dat ooit zal lukken. Want ik ben er toch elke dag mee bezig. Het blijft toch je mannetje hè?

Ze gaat veel naar zijn favoriete visplek in Hengelo, waar ze zijn as hebben uitgestrooid. Daar vindt ze een beetje troost . Maar de zorgen zijn groot. Claudia heeft gezien hoe haar andere zoon Tim nog worstelt met het verlies van zijn broer. Hij is een binnenvetter . Hij is binnenkort jarig. Er is thuis dan groot feest. Maar muziek die zijn broer mooi vond, wordt angstvallig vermeden. Dat kan hij niet aan.

Alles is anders
Het verdriet heeft ook spanningen gegeven in het gezin. Als vrouw verwerk je het verlies toch anders dan een man. Hij zegt: Claudia, je moet vedan ¦ Ja, natuurlijk. Maar ik ben er nog heel emotioneel onder. De dood van Maykel heeft alles voor ons veranderd. Het leven was voor mij vroeger al niet gemakkelijk. Dan prijs je je gelukkig met twee gezonde jongens, maar dan overkomt je dit. Ik vraag me wel eens af: hoe sterk moet je als mens zijn, om alle narigheid te kunnen doorstaan?

Ze weet niet wie de drie mannen zijn die worden vervolgd. Ook niet wat hen precies wordt verweten. Ik hoor het wel op de zitting. Toen het OM mij belde, klapte ik finaal dicht. Ik was lekker aan het werk, maar na zo n telefoontje heb je weer een kutdag. Ik ga wel gebruik maken van ons spreekrecht. Maar ik weet nu al dat ik dat niet op papier krijg. Ik spreek ter plekke gewoon recht uit mijn hart. Ik zal ze vertellen dat je met het kind van een ander net zo zuinig moet zijn, als met een eigen kind. Er is gewoon iets vreselijk fout gegaan die dag. Je kind gaat naar school en komt nooit meer thuis.

Straf?
Over de straf die de verdachten kunnen krijgen, maakt ze zich geen illusie, zegt ze. Het is geen Amerika. Dat is in Nederland drie keer niks, het zal wel een werkstrafje worden. Maar hoe dan ook, het is in elk geval een vorm van gerechtigheid voor onze Maykie.

De strafzaak tegen de drie mannen dient 28 januari volgend jaar bij de meervoudige strafkamer in Almelo.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.