Hengelo
Video
Televisie

Ria Spruit stelt haar tuin voor het laatst open: 'Anderen moeten er ook van kunnen genieten'

Tuinliefhebbers komen zaterdag weer aan hun trekken in Hengelo. Tijdens de Eigenzinnige Tuinen-route openen de eigenaren hun eigen tuin voor het publiek. Ook Ria Spruit verwelkomt dit weekend weer mensen in haar tuin. Dit jaar voor het laatst, want mevrouw Spruit gaat binnenkort verhuizen: “Ik vind dat andere mensen er ook van moeten kunnen genieten.”

Tuin voor de laatste keer geopend

Aan de rand van het centrum in de wijk De Grundel ligt de prachtige tuin van mevrouw Spruit. Wilde bloemen en planten krijgen genoeg ruimte in de tuin. Dwars door de enorme tuin stroomt zelfs de Drienerbeek. Ria Spruit kwam hier veertig jaar geleden wonen met haar man Nelson. Al jaren stelt Spruit haar tuin open voor publiek. Ook dit jaar, vertelt ze: “Maar dit is de laatste keer. Twee weken geleden is mijn man overleden. Zelf ga ik hier weg, want als je in je eentje bent, is het hier wel erg groot. Maar ik vind het heel jammer om weg te gaan.”

Eigenzinnige tuinen

Zaterdag zijn er twaalf Hengelose tuinen te bezoeken. Dit in het kader van de Eigenzinnige Tuinen-route Hengelo. Al vijftien jaar wordt die ieder jaar gehouden. Aankomende zaterdag mogen mensen voor de laatste keer een kijkje nemen in de tuin van Ria Spruit. “Het is plezierig om anderen er ook even van te laten genieten. Soms ben je mensen gewoon kwijt en dan komen ze pas na drie kwartier weer tevoorschijn”, lacht mevrouw Spruit.

Vierduizend vierkante meter

De tuin heeft een oppervlakte van ruim vierduizend vierkante meter. “Toen wij hier kwamen wonen, lag er vooral zand. Door veel compost te gebruiken, wordt het goede grond.” De natuur krijgt in deze tuin veel ruimte. Het gras staat hoog en veel bloemen en planten bepalen zelf waar en wanneer ze groeien. “Je moet de natuur wel wat sturen, want anders heb je er binnen de kortste keren alleen maar bomen en bosjes staan.”

icon_main_info_white_glyph

Eigenzinnige Tuinen Hengelo

Op de website van Open Tuinen staat een lijst met deelnemende tuinen. Je kunt ze bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.