Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Lonut staat op straat omdat er ineens een Duits meisje in zijn Enschedese studentenkamer woont

431546 studentroombeek

Zijn huisraad en zijn kleren liggen ergens in een garagebox in Enschede. UT-student Ionut Bercan (23) uit Roemenië kan ze wel ophalen, maar waar moet hij ze laten? Na de vakantie bleek zijn studentenkamer ineens ingenomen door een Duitse studente.

Het was best een aardige kamer, aan de Thomas de Keyserstraat in Enschede. 20 vierkante meter; er zijn studenten die het slechter hebben. Maar we woonden met z n zessen in dat huis, we moesten samen doen met één douche en één keuken. En er was geen huiskamer, dus we hadden nauwelijks contact met elkaar , vertelt de student civiele techniek. Wat hij helemaal raar vond: alle zes betaalden ze 170 euro per maand voor gas, water en licht. In totaal dus meer dan 1000 euro per maand en dat leek hem veel te veel voor hun gebruik. Ook had hij uitgerekend dat zijn huurprijs te hoog was voor het aantal vierkante meters dat hij bewoonde. Volgens mij vond de huisbaas me lastig, omdat ik daar vragen over stelde , zegt hij nu.

Want de huiseigenaar begon moeilijk te doen. Eerst moest Ionut een boete van 200 euro betalen, omdat hij illegale slapers op zijn kamer gehad zou hebben. Dat was niet waar, mijn ouders kwamen op bezoek en wilden mijn kamer zien. En ja, ze hadden koffers bij zich. Maar ze hebben geslapen bij vrienden, niet op mijn kamer. Vervolgens verdwenen er tijdens zijn vakantie spullen uit zijn kamer en bleek dat zijn huisbaas daar zonder zijn toestemming was geweest. En in februari kreeg hij een brief dat de huur werd opgezegd, per 31 juli.

Juridisch loket Ik ben naar het juridisch loket gegaan en daar zeiden ze dat dat niet kon, dat ik een huurcontract voor onbepaalde tijd had. De huisbaas kon me er niet zomaar uitzetten. Dus liet ik hem weten dat ik daarmee niet akkoord ging.

Aan het eind van het studiejaar ging Ionut naar huis, naar Roemenië. Voor zijn vertrek maakte hij nog wel een video-opname van zijn kamer, voor het geval er weer iets zou verdwijnen. Dat gebeurde inderdaad, maar heel anders dan hij verwachtte. Vlak voor zijn terugkeer kreeg hij een appje van een huisgenoot. Of hij was vertrokken? Want er woonde een Duits meisje in zijn kamer. En zijn spullen stonden in de garage. Ionut: Ik kon het niet geloven, maar het bleek echt waar. Ik heb mijn huisgenoot gezegd dat dat meisje eruit moet, dat ik mijn kamer in wil. En ik heb de huisbaas gebeld. Maar die zegt dat hij de huur heeft opgezegd en dat ik mijn spullen moet weghalen.

De advocaat van het juridisch loket erkent dat Ionut in zijn recht staat en heeft hem aangeraden de huisbaas aan te klagen. Maar daarmee heeft hij zijn kamer nog niet terug. En ook zijn geld niet: 435 euro borg, terugbetaling van het teveel voor gas, water en licht, plus een schadevergoeding. Want sinds zijn terugkomst bivakkeerde hij eerst in een bed and breakfast en nu in een hotel. Want dat was het enige onderdak dat hij op heel korte termijn kon vinden. Peperduur, maar het enige alternatief is op straat slapen. Ik moet nu heel snel iets vinden, maar dat is echt ontzettend moeilijk zo aan het begin van het studiejaar. Dus als iemand iets voor me weet....

Staartje
Huisbaas Ahikar Mirza stelt dat hij volkomen in zijn recht staat. Ik ben van mening dat meneer Bercan zich niet als een goede huurder heeft gedragen. Aangezien deze casus hoogstwaarschijnlijk een juridisch staartje krijgt, wil ik me onthouden van verder commentaar, behalve dat ik er alles aan heb gedaan om met meneer Bercan tot een passende oplossing voor beide partijen te komen, echter is meneer nooit van plan geweest om hier aan mee te werken. Daarom betreur ik de ontstane situatie ten zeerste. Verder zal ik me blijven me inzetten om huurders naar volle tevredenheid van dienst te zijn.

Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.