Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Accountant: miljoenenlening aan Lithium Werks was rechtmatig

431675 hijum

Bij Oost NL was vorig jaar alle informatie aanwezig, om een rechtmatig besluit te kunnen nemen over de lening aan Lithium Werks. Dat zegt accountantsbureau Ernst en Young (EY). Maar het is de vraag of de mist nu volledig is opgetrokken.

Wat verantwoordelijk gedeputeerde Eddy van Hijum betreft nu wél klaar. De kwestie rond Lithium Werks achtervolgt hem nu al bijna een jaar. Maar Van Hijum concludeert op basis van het onderzoek van EY nu vol overtuiging dat voldaan is aan het investeringsreglement .

Of aan het reglement van het investeringsfonds van de provincie Overijssel was voldaan, bleef sinds februari boven de markt hangen. Het gaat feitelijk om de lening van 2,5 miljoen euro, als onderdeel van een totale lening van 7,5 miljoen aan Lithium Werks. Er kwam geen eenduidig antwoord op de vraag of er op het moment van het besluit over die lening, überhaupt wel een bedrijfsplan was.

Brisant
De kwestie werd brisant op het moment dat in januari van dit jaar de samenwerking tussen Kees Koolen de grote animator van de plannen voor een batterijencampus in Twente - en het Amerikaanse Lithium Werks uit elkaar klapte. De duizenden arbeidsplaatsen die met de 7,5 miljoen euro gerealiseerd zouden gaan worden, komen er niet.

EY kreeg na februari de opdracht om uit te zoeken of bij Oost NL alle documenten aanwezig waren, die volgens het investeringsreglement noodzakelijk zijn om een besluit te kunnen nemen. Dat is het geval, zegt EY in haar rapport, dat onderschreven wordt door Oost NL. De essentiële informatie zit in een powerpoint-presentatie van Lithium Werks van 111 pagina s, die als bedrijfsplan wordt gezien.

Twijfel
Opvallend is echter de positie van de houdstermaatschappij HFO, die het investeringsfonds van de provincie daadwerkelijk beheert. Deze staat los van Oost NL en moest destijds uiteindelijk de goedkeuring verstrekken voor de lening. HFO zaait namelijk twijfel over het EY-rapport.

Deze HFO had afgelopen donderdag een andere interpretatie van het rapport van EY. Er zou nog steeds twijfel bestaan over de feitelijke inhoud van de powerpointpresentatie, die nu het ondernemingsplan wordt genoemd. Vooral voor wat betreft de levensvatbaarheid van Lithium Werks. Ook zou er onduidelijkheid zijn over welke versie van de powerpoint nu bij Oost NL aanwezig was. Ook de voorzitter van de Raad van Commissarissen van HFO stuurde een brief, waaruit de opvatting te halen is dat niet aan het investeringsreglement is voldaan.

Onacceptabel
Het verschil in interpretatie was voor Van Hijum onacceptabel. Daarmee wilde ik niet terug naar Provinciale Staten. Ik ga niet terug met mist , aldus Van Hijum. Hij eiste daarop vrijdag van Oost NL en HFO een eenduidig schriftelijk antwoord vóór maandag. Daarop kwam zondag al een brief van Oost NL en HFO. Daaruit blijkt dat HFO al haar reserves ten aanzien van het rapport van EY terzijde heeft geschoven.

Draai
Hoe HFO tot de opvallende draai is gekomen weet Van Hijum niet. Er is van mij geen enkele druk geweest om bij te buigen, of zoiets. Je kunt het hebben over wat een bedrijfsplan is, maar materieel is de vraag: Was er voldoende informatie aanwezig op het moment van het besluit over de lening. En het antwoord is ja , aldus de gedeputeerde.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.