Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Tabakswinkeliers worden benauwd van hun toekomst

431714 holtslag

De tabaksbranche maakt zich zorgen. Dinsdag werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over het terugdringen van het roken, accijnzen worden nog verder verhoogd. De rokers zitten in de hoek waar de klappen vallen. Deskundigen verwachten dat de omzet van tabakswinkels opnieuw met een kwart omlaag gaat. "Het is allemaal symboolpolitiek."

Door accijnsverhoging wordt een pakje sigaretten volgend jaar al circa een euro duurder. A-merken kosten nu rond de 7 euro. Verder wordt gesproken over invoering van algemene verpakkingen voor tabaksproducten, dus geen onderscheidende doosjes meer, plus de verplichting tabaksproducten in de winkel buiten het zicht te bewaren.

"Als alle maatregelen doorgaan, valt er voor mij geen boterham meer te verdienen", zegt Gerrit Holtslag vanachter de toonbank van zijn 'gemakswinkel' aan de Malangstraat in de Enschedese wijk Hogeland. "Ik ben 64 jaar en probeer het nog twee jaar uit te zingen, maar een opvolger voor mij komt hier niet. Met het anti-rookbeleid dat wordt gevoerd, heeft deze branche geen toekomst. Ik heb hier wel ruimte om de rookwaren buiten het zicht te zetten, maar ik hoop niet dat ik dat nog moet meemaken."

Hypocriet
Holtslag noem het hypocriet dat dicht bij zijn winkel, op de parkeerplaats van het Diekmanterrein, dagelijks drugs worden verhandeld, zonder dat er tegen wordt opgetreden. "En dan probeert de overheid ondernemers die de kost verdienen met de verkoop van rookwaren het werken onmogelijk te maken. Dezelfde overheid die erover denkt om de wietteelt te legaliseren en die niet of nauwelijks optreedt tegen de verkoop van hard drugs. Dat lijkt toch nergens op?"

Roy ten Vergert is eigenaar van Primera Ten Vergert aan de G.J. van Heekstraat, een winkel die 47 jaar geleden door zijn ouders werd geopend. Hij baalt van de nieuwe regels, die hem wellicht worden opgelegd. "Dan moet ik de zaak opnieuw inrichten of verbouwen om de tabaksproducten af te schermen. Dat is in Engeland ook gebeurd, maar ze verkopen er daar geen pakje minder om. Voor Frankrijk, waar sigaretten allemaal in hetzelfde groene doosje worden verkocht, geldt hetzelfde. Het is symboolpolitiek."

Ten Vergert ziet meer in het terugbrengen van het aantal verkooppunten. "Tabakswaren horen in een speciaalzaak, zoals de onze. Begin eens met het weghalen van de verkoop uit de supermarkten, uit tankshops en de horeca, zou ik zeggen." Rookwaren zijn voor hem qua omzet nog steeds 'heel belangrijk', zegt Ten Vergert. "Maar wat betreft de marge is het een stuk minder natuurlijk. De fiscus verdient er verreweg het meest aan."

Aandacht
NSO Retail, de brancheorganisatie voor 1500 tabakswinkeliers, heeft de actie 'Houd ons in de buurt' opgezet om aandacht te vragen voor de problemen van de winkeliers. Overheidsbeleid is gericht op een rookvrije generatie vanaf 2040, maar de winkeliers vinden dat het allemaal te snel gaat en dat ze onvoldoende tijd krijgen om in te spelen op de nieuwe situatie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.