Hengelo

Hengelose wethouder: 'Eerst wijzen we plekken aan, dán onderzoeken we risico's'

Ondanks de onrust in de Hengelose samenleving over de komst van zonneparken en windturbines naar de randen van de stad, wil het college van B en W met volle kracht vooruit om de doelstellingen te halen die in de Regionale Energie Strategie (RES) Twente omschreven staan. Woensdagavond stelde de raad de RES Twente 1.0 vast.

Still Windmolens 2
Een fragment van de kaart met Hengelose zoekgebieden voor windmolens en zonneparken. Met name de twee stippen links zijn de actievoerders uit de Woolderes een doorn in het oog. Hier zijn windmolens gepland. © 1Twente

Gezondheidsrisico's

Wethouder Bruggink liet wel weten dat 'zelfs nadat de locaties zijn vastgesteld er nog gekeken kan worden naar mogelijke gezondheidsrisico's voor mens en dier'. Naar die gezondheidsrisico's moet serieus gekeken worden, vinden onder meer bewoners van de Woolderes, die zich verenigd hebben in een actiegroep. Zij vrezen de laagfrequente tonen van windmolens in het Woolde.

icon_main_quote_red_glyph

"Als we nu een rem zetten op het zoeken naar plekken voor windmolens en zonnevelden, dan zijn we straks twee jaar verder zonder dat er iets gebeurd is."

Wethouder Claudio Bruggink

Koersdocument

Veel raadsvragen gingen over de Hengelose invulling van de RES Twente, maar de wethouder benadrukte dat het een 'koersdocument' is en dat pas als RES Twente 2.0 op de agenda staat er over de inhoud gediscussieerd zal worden. Vragen als 'waarom hanteren we geen afstandsnormen als het gaat om windmolens bij woningen zoals in Duitsland?' of 'waarom leggen we niet eerst alle daken vol zonnepanelen voordat we aan zonneparken denken?' werden dan resoluut van tafel geveegd door Bruggink: "Zelfs als we alle Hengelose daken met zonnepanelen volleggen, halen we de doelstelling niet. Alle opties worden open gehouden. Als we nu een rem zetten op het zoeken naar plekken voor windmolens en zonnevelden, dan zijn we straks twee jaar verder zonder dat er iets gebeurd is."

Rijssen-Holten

En hoe zit het dan met andere Twentse gemeenten, zoals Rijssen-Holten? Het college van die fusiegemeente zoekt niet langer naar locaties voor windturbines. Aanleiding is de ontstane onrust onder de bevolking. Wat is de 'R' uit 'RES' dan nog waard? Bruggink: "Ze maken daar nu een pas op de plaats, maar trekken zich niet terug uit de RES Twente. Rijssen-Holten heeft gewoon wat meer tijd nodig. De duurzaamheidswethouders hebben hierover regelmatig overleg en neem van mij aan dat alle neuzen nog steeds dezelfde kant op staan."

icon_main_quote_red_glyph

"Wij gaan niet de klappen voor andere gemeenten opvangen."

Sander Janssen, raadslid VVD Hengelo

'Meer provinciaal toezicht'

Waar de SP bij monde van Hugo Koetsveld pleit voor meer toezicht vanuit de provincie als de gemeenten er straks samen niet uitkomen, wil Sander Janssen (VVD) juist graag de garantie dat de gemeenteraad altijd de baas blijft: "Wij stemmen straks vóór duurzaamheid, maar we gaan niet de klappen voor andere gemeenten opvangen. Het moet niet zo zijn dat de Rijssense windmolens straks in Hengelo komen te staan."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.