Enschede

Enschede dimt straatverlichting in woonwijk straks al na de avondspits

Minder lichtvervuiling en een lager energieverbruik is het devies. En daarom wil Enschede de straatverlichting in woonstraten sneller een tandje terug schakelen.

lantaarnpaal_pexels
© Pexels

Op dit moment worden alle 10.500 straatlichten die zijn voorzien van ledverlichting tussen 22.30 en 6.00 uur gedimd. Er is dan minder verkeer, dus is er volgens de gemeente uit oogpunt van verkeersveiligheid ook minder verlichting nodig. Omdat in woonwijken minder hard wordt gereden, denkt de gemeente dat de verlichting daar nog eerder een tandje kan worden teruggeschakeld.

'Minder lichtoverlast'

Dat houdt in dat na de avondspits, om 20.30 uur, in woonstraten de dimstand wordt ingeschakeld. Als deze maatregel geen klachten of onveilige (verkeers)situaties veroorzaakt, kijkt de gemeente Enschede over een paar jaar of er verdere stappen mogelijk zijn.

Het belangrijkste argument om straatverlichting te dimmen is het tegengaan van lichtvervuiling. 'Het zorgt voor steeds minder lichtoverlast in woningen en bevordert de donkerte, wat goed is voor mens en natuur', aldus de gemeente Enschede. Daar waar fellere verlichting in verband met sociale veiligheid gewenst is, zoals bij fietstunnels, wordt er niet gedimd.

33.000 straatlichten

Minder verlichting betekent vanzelfsprekend ook minder energieverbruik. Al zal het twee uur eerder dimmen van straatverlichting in woonstraten geen grote besparing zijn. De energiekosten van een enkele ledlamp worden ingeschat op zo'n 3 euro per jaar.

Enschede telt in totaal ongeveer 33.000 armaturen (verlichtingselement plus lampenkap). Daarvan is een derde inmiddels uitgerust met ledlicht. Het college gaat de komende vier jaar verder met het vervangen van armaturen en - waar nodig - lantaarnpalen. Dit kost 5,2 miljoen euro. In 2025 zou dan de helft van alle straatverlichting ledlicht moeten hebben.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.