Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Achterhoekse studenten kunnen per luxe touringcar naar Saxion

432413 930206

Een hogeschool die een buslijn exploiteert: het klinkt curieus, maar in Twente is het al jaren praktijk. Met succes: Saxion-studenten uit de Achterhoek worden dagelijks opgehaald en op tijd afgezet bij Saxion in Enschede. Zonder die bus zou ik niet op tijd kunnen zijn , zegt een student.

Of het de enige lijnbus is die door een hogeschool wordt ingezet, weten ze zelfs bij Saxion niet. Of de buslijn rendeert, is ook onduidelijk. De exploitatie van de Saxion-bus begon 22 jaar geleden, in 1997. Oud-directieleden Albertjan Peters en woordvoerder Rob Admiraal deden volgens huidig Saxion-woordvoerder Karin Essink de aanbesteding. s Ochtends vroeg rijdt de BetuweExpress-bus de studenten uit Aalten, Bredevoort, Winterswijk, Groenlo en Eibergen naar Saxion. s Middags om vijf uur vertrekt het voertuig voor de terugreis.

Handreiking
De bus is vooral een handreiking aan studenten in de Achterhoek. Dat werkt, want de bus zit aan het begin van het schooljaar tot de nok toe gevuld. Als het jaar vordert verhuizen studenten alsnog naar Enschede of stoppen met de opleiding , zegt Essink. Ze wijst erop dat aan de buslijn niets verdiend wordt. Het is een aanbesteding en het is voor de student gratis. Toch keert de lijn jaarlijks terug. Per vier jaar onderzoeken we of het nog rendabel is. Daarbij kijkt de school of de bus nog werkt als middel om studenten in de Achterhoek naar Twente te krijgen.

Concurrentie met Arnhem
Het is niet alleen maar service, de bus heeft ook een strategisch doel. Enerzijds omdat die verbinding tussen de Achterhoek en Twente niet ideaal is en wij aan onze studenten denken, anderzijds omdat we zo concurreren met hogeschool Arnhem, de andere hogeschool waar studenten uit de Achterhoek naartoe gaan , legt Essink uit. Hoewel de bus al 22 jaar rijdt, blijkt het bij de hogeschool in Arnhem een onbekend verschijnsel, blijkt uit de reactie van Rian van den Hout, woordvoerder van Hogeschool Arnhem.

Thuis voelen
Een tegeninitiatief staat niet in de steigers. We willen dat studenten zich thuis voelen op Hogeschool Arnhem. Om dat te bereiken, stimuleren we de student om een bewuste studiekeuze maken. Dat zorgt voor plezier en succes. Een goede bereikbaarheid kan bij de keuze doorslaggevend zijn, maar dat hoeft niet. Wel prijst ze het initiatief. Zonder meer een goede service. Hbo-studenten blijven vaker dan universiteitsstudenten thuiswonen. Een goede ov-verbinding is dan belangrijk.

Handenvol geld
Dat blijkt ook wel uit een reactie van de studenten die er gebruik van maken. Daan Eppingbroek is een van hen. Met het reguliere openbaar vervoer kom je nooit op tijd voor het eerste uur , zegt hij. Je komt met het reguliere openbaar vervoer op zijn vroegst pas tijdens de les binnen. Eppingbroek maakte vier jaar lang gebruik van de buslijn. Zeker met tentamens in het eerste uur heb je de bus echt nodig. Saxion-student Lucas (18) ontdekte dit jaar de bus en beaamt dat. Met deze bus hoef je geen rekening te houden met risico s. Je rijdt in een keer naar school. En op tijd.

Voordeel
Bijkomend voordeel voor de studenten is dat BetuweExpress voor de dienst een touringcar inzet, een bus die ook gebruikt wordt voor lange busreizen naar vakantiebestemmingen. De zachte bekleding van de stoelen zorgt voor comfort. Epppingbroek: Ik sprak anderen nauwelijks omdat ik tijdens mijn reis slaap. Het zijn heerlijke stoelen.

Dat weet ook buschauffeur Geert Meulenveld. Hij rijdt sinds mei op de dienst. Gelukkig kan ik altijd bij het beginpunt in Aalten of s middags achter Saxion een praatje met de eerste studenten maken. Meulenveld wijst ook op een nadeel. Het initiatief is hartstikke mooi, maar het kost handenvol geld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.