Enschede

Haaksbergenaren vrezen voor bus naar Enschede als snelheid N18 omlaag moet

Inwoners van Haaksbergen zijn bezorgd dat de busverbinding naar Enschede en Eibergen verdwijnt als de snelheid op de oude N18 omlaag moet. Drempels en andere beperkende maatregelen maken de route onaantrekkelijk voor busdiensten die op tijd rijden.

432659 929132
Waar aanwonenden zich zorgen maken over het handhaven van de maximum snelheid op de oude N18 naar Enschede, leven bij andere omwonenden juist zorgen over afwaardering van de weg. En met name wat dat betekent voor de busverbinding met de stad, lijn 62.

Snelheid
Als de oude weg naar Enschede door de provincie wordt overgedragen aan de gemeenten, moet de snelheid omlaag naar maximaal 60 kilometer per uur. Een andere inrichting dwingt tot langzamer rijden, bijvoorbeeld drempels of kruispunten die anders worden ingericht. Enschede wil in Usselo de snelheid omlaag brengen naar 30, met behulp van hoge drempels.

Deze maatregelen hebben gevolgen voor de rijtijd van de bussen. Hoe meer drempels, hoe langer een bus erover doet. En dat kan leiden tot problemen met de dienstregeling, hoe vaak bussen rijden of welke route.

Gevolgen
Welke gevolgen deze âafwaarderingâ van de N18 precies zal hebben, is nu nog niet te overzien. Dat hangt af van de concrete maatregelen die gemeenten zullen nemen en die zijn nog niet bekend. Woordvoerder Lotte Hendriksen van Keolis laat weten dat de vervoerder met de gemeenten gaat overleggen, zodra bekend is welke welke aanpassingen worden uitgevoerd.

In Haaksbergen wordt nog volop gediscussieerd binnen de gemeenteraad of er wel maatregelen moeten worden genomen en zo ja, welke. De gemeente kampt met grote tekorten en de gemeenteraad wil voorrang geven aan andere zaken, zoals de huisvesting van scholen.

Maar inwoners maken zich zorgen. Ook bij de aanleg van de nieuwe N18 dreigde de buslijn richting Eibergen te verdwijnen. Jan Goorhuis schreef toen de gemeenteraadsfracties en de provincie aan om dit te voorkomen. In eerste instantie met weinig effect, pas veel later kwam Keolis met een oplossing. Ook nu trekt hij weer aan de bel.

Afhankelijk
Goorhuis roept op om de snelheid op de weg naar Enschede te handhaven op 70 kilometer per uur, zodat er geen drempels nodig zijn en de busverbinding geen gevaar loopt. Veel bewoners zijn van de bus afhankelijk om bijvoorbeeld naar het ziekenhuis in Enschede te gaan.

Maar ook om de verbinding voor inwoners van Haaksbergen Zuid en de zuidwest-kant van Enschede in stand te houden. Veel Haaksbergenaren en inwoners uit Boswinkel, Stadsveld en de Enschedese zuidwijken maken regelmatig gebruik van de weg, soms dagelijks.

De druk op de oude route is aanzienlijk afgenomen, nu het overige verkeer gebruik maakt van de nieuwe autoweg. Met name het vrachtverkeer is volgens Goorhuis grotendeels verdwenen. Daarom laat hij een tegengeluid horen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.