Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Zo ziet Enschede eruit door de ogen van de fietser

FOTO NWS 20190914 fietstocht enschede01 Emiel Muijderman
Emiel Muijderman
Beeld: Van links naar rechts: Wim Koolhoven, Hennie Kuiper, Francy en Wampie Spiegelenberg, Jan ten Tusscher, Benjamin Groenewolt en Wim Koolhoven

Enschede wil fietsstad 2020 worden. Maar heeft de stad in huis wat daarvoor nodig is? De redactie neemt de proef op de som met zeven fietsers, bekend en onbekend. In een fietstocht laten zij hun licht schijnen op Enschede als fietsstad.

De Enschedeërs die zich op deze zonnige septemberochtend verzamelen in de wijk Roombeek, hebben minstens één ding gemeen: hun liefde voor fietsen. Want op een tweewieler van A naar B komen is plezierig. Zéker in een fietsvriendelijke stad.

Fietsburgemeester en wielerlegende Hennie Kuiper, Wim Koolhoven (voorzitter Fietsersbond Enschede), Wim Landewé en Jan ten Tusscher (eigenaren fietsenzaken), Benjamin Groenewolt (ambtenaar) en Francy en Wampie Spiegelenberg (moeder en dochter) laten vandaag weten wat zij vinden van Enschede als fietsstad.

Het gemêleerde gezelschap fietst twee aan twee vanuit Roombeek richting centrum. Opvallend is dat dit ondanks de vele wegwerkzaamheden redelijk soepel verloopt. Dat de snelheid er flink in zit, heeft mede te maken met het feit dat fietsers op de meeste drukke kruispunten in Enschede in alle richtingen tegelijkertijd groen hebben. Dat is prettig, vindt de groep.

Het gezelschap stopt bij kruispunt De Graaff. Rond elf uur bewegen fietsers, voetgangers, busjes en vrachtwagens zich tegelijkertijd in alle mogelijke richtingen. „Ik fiets hier graag”, zegt Wim Landewé van de gelijknamige fietsenzaak. „Het leeft, het is dynamisch en er gebeurt van alles. Natuurlijk is het druk, maar je kunt niet alles reguleren. Fietsers kiezen voor de kortste weg, en dat zullen ze blijven doen.”

“Fietsers kiezen voor de kortste weg, en dat zullen ze blijven doen”

„De aan- en afvoer van producten voor zaken in de binnenstad kan ook op een ander, minder druk tijdstip”, vindt Jan ten Tusscher van de fietsenzaak aan de Oldenzaalsestraat. „Voor kleinere leveringen kunnen beter vrachtfietsen gebruikt worden”, zegt Wim Koolhoven van de Fietsersbond Enschede.

Een voorbijgangster maakt van de gelegenheid gebruik, en doet haar zegje voor de camera. Ze ergert zich groen en geel aan scooterbestuurders in de binnenstad. „Ze rijden hard en letten nergens op. Het is levensgevaarlijk voor kinderen, maar ook voor ons ouderen, die bang zijn om van de fiets te vallen. Kijk, daar gaan er weer een paar”, vervolgt de mevrouw haar relaas, terwijl ze naar de weg wijst. „Haal de scooters uit de binnenstad. ”

Over het algemeen is ze zeer tevreden over Enschede als fietsstad. „Je fietst mede door de fietswegen gemakkelijk en snel van de ene naar de andere kant van de stad. Dat is fantastisch. Ik gun Enschede de titel van harte.”

Volgens ambtenaar Benjamin Groenewolt, projectleider van Fietsstad 2020, werkt de gemeente nog steeds hard aan een plan van aanpak voor de overlast van scooters en brommers. Het probleem heeft al zo’n drie jaar de aandacht van de lokale politiek. „Dit is een geldkwestie.”

icon_main_info_white_glyph

Fietsstad 2020

Van fietsburgemeester Hennie Kuiper wordt verwacht dat hij voorop gaat in de strijd om van Enschede Fietsstad 2020 van Nederland te maken. „Het borrelt flink, er gebeurt van alles en het leeft onder de Enschedeërs. Daar ben ik blij mee”, zegt de wielerlegende. „Tijdens een fietstocht als deze merk je wat Enschede allemaal al heeft op gebied van fietsen. Dat is heel veel. Ik hoop dat mensen door deze mooie ontwikkelingen vaker op de fiets zullen stappen.”

Kuiper roept Enschedeërs op hun mening te geven. De bevolking speelt namelijk een belangrijke rol bij de jurering van Fietsstad 2020. Stemmen op Fietsstad 2020 kan nog tot en met eind oktober via de enquête op de site fietsstad.nl. Voor meer informatie over Enschede Fietsstad bezoek de site enschedefietsstad.nl.

Dat de binnenstad een zorgenkindje blijft op het gebied van fietsendiefstallen, noemt Wim Landewé als het grootste punt van verbetering. „Fietsers komen makkelijk de stad in. Dan moeten ze hun fiets ook veilig kunnen stallen en er daarna weer mee naar huis kunnen fietsen.”

De fietstocht voert langs de Boddenkampsingel. „Omdat het op de singels zo druk is, pak ik mijn zoontje wel even vast als ik hier fiets. Maar over het algemeen zie ik Enschede als een prettige fietsstad. Er wordt op je gelet en andere weggebruikers houden rekening met de fietser”, zegt Wampie Spiegelenberg.

Dat er verbeterpunten zijn, steekt de groep niet onder stoelen of banken. Desondanks vinden de fietsers dat Enschede een flinke slag heeft gemaakt sinds 2018. Als voorbeelden noemen ze de realisatie van nieuwe fietsstraten door de stad en van bewaakte fietsenstallingen in het centrum. Enschede is een échte fietsstad, menen de fietsers eendrachtig. En er staat de fietser nog veel meer moois te wachten.

FOTO NWS 20190914 fietstocht enschede02 Emiel Muijderman
Emiel Muijderman
Beeld: Van links naar rechts: Wim Koolhoven, Hennie Kuiper, Francy en Wampie Spiegelenberg, Jan ten Tusscher, Benjamin Groenewolt en Wim Koolhoven
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.