Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Prijswinnende bouwstudenten staan al met één voet in de toekomst

De bouw kampt met een fors tekort aan materialen. Hout, metaal, isolatiemateriaal, er is nauwelijks aan te komen. Prijzen zijn soms meer dan verdubbeld, wachttijden lopen gigantisch op. Een deel van de oplossing ligt in hergebruik. Laat studenten van Team Twente van ROC van Twente nu met goede ideeën op dat vlak de landelijke bouwontwerpwedstrijd SMARTCirculair 2021 hebben gewonnen.

Tweede leven

Ze hebben meegedacht over een zo duurzaam, circulair en klimaatbestendig mogelijk marktplein. Komend najaar gaat de schop de grond in in Hengelo. Of de inbreng van de studenten wordt gebruikt in het door landschapsarchitect Wim Voogt ontworpen plein is nog maar de vraag, maar die kans is aanwezig.

Student infratechniek Max van Egmond en docent bouwkunde en projectbegeleider Clemens Heuker of Hoek waren vrijdag 18 juni te gast bij 1Twente Vandaag. Max van Egmond geeft een voorbeeld van het circulair denken van zijn groep: "De tegels die nu nog op het plein liggen, moeten daar straks weg. In ons plein krijgen ze een tweede leven op de plek waar verschillende straten op het plein uitkomen, waar marktkramen straks hun plek krijgen."

In het huidige, door de gemeenteraad goedgekeurde, plan is nog geen plek voor de inbreng van de studenten, maar Max van Egmond zou niet vreemd staan op te kijken als dat alsnog gebeurt: "Vaak moet er nog ergens op bezuinigd worden en dan kunnen er altijd aanpassingen gedaan worden."

20201205 marktplein detorenkamer van boven screenshot6
Lees ook
ROC-studenten maken ontwerp marktplein klimaatadaptief en winnen award

Primeur

Het is de eerste keer dat ROC van Twente deze prijs wint. In voorgaande jaren was de school al wel dichtbij. Volgens Clemens Heuker of Hoek is het een stimulans voor de komende jaren: "We hebben drie keer meegedaan en nu winnen we. Voor nieuwe studenten kan het een reden zijn om straks ook deel uit te willen maken van dit team met studenten uit heel verschillende disciplines."

Studenten van opleidingen van bouw, infra, elektrotechniek en communicatie werkten maandenlang samen om het ontwerp van landschapsarchitect Wim Voogt meer klimaatadaptief te maken. Daarin zijn zij volgens de jury dus prima geslaagd.

“Vrouwen vliegen dingen creatiever aan. Daarnaast zijn ze aan de andere kant juist iets behoudender wat haalbaarheid betreft.”

Vrouwen

Het team bestond uit zowel mannelijke als vrouwelijke studenten. Vrouwen met interesse in de bouw weten het ROC kennelijk te vinden. Heuker of Hoek: "De vier meiden zijn zelfs allemaal studenten van de bouwopleiding." Op de vraag aan Max van Egmond of het anders samenwerkt met mannen dan met vrouwen antwoordt hij: "Vrouwen vliegen dingen creatiever aan. Daarnaast zijn ze aan de andere kant juist iets behoudender wat haalbaarheid betreft." Clemens Heuker of Hoek: "Ze laten de jongens in elk geval met een andere bril naar zaken kijken. En omgekeerd. Die samenwerking was heel inspirerend."

De docent heeft ook het nodige geleerd tijdens het project: "Ik leer in mijn werk nog elke dag bij. Ook nu dus, van architect Wim Voogt. Over hoe zo'n man denkt over duurzaamheid en het recyclen van materialen, iets wat de komende decennia steeds belangrijker wordt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.