Enschede

Carnavalsoptocht verdwijnt uit centrum Enschede: alle aandacht nu naar Twekkelerveld

Na meer dan een halve eeuw komt er een einde aan de jaarlijkse carnavalsoptocht door de binnenstad van Enschede. De Enschedese Karnavals Raad (EKR) heeft besloten om de krachten te bundelen met de verlichte optocht in Twekkelerveld.

De verlichte optocht op vrijdagavond, dwars door de woonwijk, is uitgegroeid tot een geliefde stoet onder deelnemers. Door de handen ineen te slaan veranderd Twekkelerveld dus eigenlijk tot de nieuwe thuisbasis van de Enschedese carnavalsstoet.

Stoppen na 53 optochten

Drie praalwagens en maar liefst 4.000 kinderen verschenen er in 1966 bij wat de allereerste carnavalsoptocht van Enschede mag worden genoemd. De optocht zou in de vele jaren daarna flink groeien, met als startpunt zelfs het voormalige Diekman-stadion, maar zou later een route krijgen vanaf het Volkspark door de binnenstad.

"Het samenzijn na afloop werd steeds minder, omdat deelnemers snel door wilden naar de volgende optocht zoals in Losser", aldus EKR-voorzitter Gert Kel.

icon_main_quote_red_glyph

Vorig jaar liepen we het winkelend publiek in de weg, zo werd dat ervaren

Louis van Roden, Stichting Samen Twekkelerveld

Van een gelukkig huwelijk tussen de carnavalsoptocht en de binnenstad was ook al jaren geen sprake meer. Kel: "Vroeger werden alle cafés en restaurants versierd, maar dat is helaas niet meer zo", vertelt EKR-voorzitter en oud-stadsprins Gert Kel.

"Vorig jaar liepen we het winkelend publiek in de weg, zo werd dat ervaren", vult Louis van Roden van Stichting Samen Twekkelerveld, de organisator van de verlichte optocht in de gelijknamige wijk. "Dat sfeertje, het interesseert ze niet zo veel, daar hebben we in Twekkelerveld geen last van."

Alle ballen op Twekkelerveld

Op voorspraak van de carnavalsverenigingen en de Prinsengarde heeft Gert Kel afgelopen jaar de handen ineen geslagen met de organisatie van de verlichte carnavalsoptocht in Twekkelerveld. Die is inmiddels een begrip en bekend als de eerste van het seizoen in de regio.

"Met de verlichte optocht willen we er ook scholen weer bij betrekken", aldus Kel. Door de krachten te bundelen wordt de bonte stoet in Twekkelerveld dus in feite dé carnavalsoptocht van Enschede. "Het prijzengeld kan verhoogd worden en er komen waarschijnlijk meer deelnemers uit de hele regio."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.