Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Opslag diesel in zoutcavernes onder Enschede voldoet niet aan regels

433308 opslag 1

De opslag van 250 miljoen liter dieselolie in twee zoutholtes onder het bedrijventerrein Marssteden voldoet niet aan alle regels, zo blijkt uit een onderzoek van het RIVM.

In feite constateert het RIVM hetzelfde als eerder dit jaar bij het gebruik van diesel als hulpstof bij de zoutwinning: er ontbreken bepaalde veiligheidsrapporten.

Europese regelgeving schrijft voor dat zoutbedrijven alle risico s van het gebruik van chemicaliën onderzocht moeten hebben. Het gaat bijvoorbeeld om risico s wanneer olie weglekt naar de diepere ondergrond, lekkages tijdens het winnen van zout, voorzorgsmaatregelen en informatie over de gevaareigenschappen van de gebruikte diesel.

Vereiste rapportages
Net als bij het gebruik van diesel als hulpstof in de zoutwinning, blijkt Nouryon bij de dieselolieopslag niet te beschikken over de vereiste rapportages. Het gaat bij deze diesel om een strategische opslag van de Nederlandse overheid.

In februari eiste het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) van Nouryon het veiligheidsrapport voor het gebruik van diesel als hulpstof. Dat had er voor 1 september moeten zijn, maar is er nog steeds niet. SodM dreigde eerder de zoutwinning stil te leggen, bij het ontbreken van het rapport.

Geen diesel de grond in
Maar na overleg tussen SodM, Nouryon en andere zoutwinners, is de termijn voor het indienen van het veiligheidsrapport verlengd tot 20 september. Daarna zal SodM de rapporten beoordelen. Tot die tijd mag Nouryon voor de activiteiten die na 1 februari 2019 zijn gestart, geen diesel in de grond brengen.

Het is niet duidelijk hoe SodM omgaat met het ontbreken van het veiligheidsrapport bij de opslag van de diesel onder Marssteden. Maar de gebruikelijke gang van zaken is dat een bedrijf eerst de gelegenheid krijgt de fout te herstellen , aldus een woordvoerder van SodM.

Het Enschedese gemeenteraadslid Vic van Dijk (D66) vraagt zich af waarom de zoutwinning niet stilgelegd wordt. Hij wijst er op dat de overheid andere bedrijven bij onveilige situaties wél stillegt. Hij heeft er vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Enschede.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.