Enschede
Cultuur
Video

Elke officiële schaakklok ter wereld is ‘made in Enschede’

Het is weer een aflevering vol chaos. Ernst krijgt te horen over schaakklokken bij de Museumfabriek. Juf Adrie is deze week weer in de studio met drie nieuwe Twentse woorden, in een quizje voor Niels en Julian. En Eline ging de straat op met het Twents woord van deze week: “miezn”.

Schaakklok

Een schaakklok, de naam zegt het al: zo’n klok bij een schaakbord om ervoor te zorgen dat beide schaakspelers evenveel bedenktijd hebben. Maar wist je dat deze klokken alleen maar in Enschede worden gemaakt? Edwin Plokker van de Museumfabriek vertelt hier meer over.

Eerlijker tijdmeetsysteem

Bobby Fischer, Amerikaan en wereldberoemde schaakgrootmeester, vond dat de oude klok - die houten, met twee uurwerkjes - niet eerlijk werkten. Hij bedacht een tijdmeetsysteem dat eerlijker was en stapte ermee naar de internationale schaakbond. Die was het met Fisher eens.

Enschedese UT-student krijgt licensie

Een student van de Universiteit Twente ontwikkelde een computergestuurd klokje dat kon doen wat Fisher wilde. Ook hij stapte naar de mondiale schaakbond en kreeg een licensie om hem te bouwen. Als enige. Tot op de huidige dag. “Elke officiële schaakklok in de wereld is gemaakt door zijn bedrijf, DGT,” vertelt Plokker.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.