Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Elly Oude Lentferink stopt na 70 jaar met collecteren: €˜Ik kan de bus niet meer tillen €™

433346 download 4 43

Al op haar 13de ging Elly Oude Lentferink met een collectebus langs de deuren. Voor het goede doel. Nu ze 83 is, stopt ze. Noodgedwongen, door artrose. Maar ze deed het met plezier. Je doet het voor een ander en ik hoef maar te lopen.

De collectebus wordt haar letterlijk te zwaar. Artrose bezorgt haar opgezwollen handen. Vandaar dat ze de komende week niet meer kan collecteren voor de Nierstichting. Ik kan de bus niet meer tillen , zegt ze.

Goede doelen
Vorig jaar collecteerde ze voor het laatst voor de Nierstichting. Daar begon ze in 1987 mee. Maar ze collecteerde ook voor het Rode Kruis, de Longstichting, de Brandwondenstichting, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. Doe goede doelen hebben een goeie aan haar gehad. Als er iemand niet thuis was, kwam ze minimaal drie keer terug. Ik heb veel geld opgehaald, ook omdat veel mensen me kennen. Ik heb ook folders gedaan, de Weekendkrant. Ook heb ik wel gecollecteerd in andere wijken dan het Hogeland en eerlijk gezegd ging dat ook wel goed.

Elly begon als meisje van 13 met collecteren voor De Kruispenning, die tot doel had de opleiding van priesters en missionarissen mogelijk te maken. Ik ben katholiek opgevoed , zegt ze. Waarom ze ooit begonnen is? Ik weet het niet. Ik heb het gewoon gedaan. Mijn vader is ziek geweest. Ik heb mijn dochter verloren door kanker. Mijn zoon heeft longkanker. Dat zet je aan het denken. Ik hoef alleen maar te lopen. Anderen zitten met een ziekte en ik kan er iets aan bijdragen om ze te helpen.

Miniatuur
Dat ze van de Nierstichting een mooie bos bloemen kreeg en een miniatuur collectebus, doet haar deugd. Ik vind het heel leuk dat ze dat hebben gedaan. Ondanks dat ze heel lang heeft gecollecteerd ziet ze geen verschil tussen de vrijgevigheid van vroeger en nu. Wel hebben mensen minder contant geld in huis. Veel mensen gaven me wat en zeiden er dan bij omdat jij het bent .

In de derde week van september collecteren ruim 60.000 vrijwilligers voor de Nierstichting. Ieder jaar levert dat zo n 3 miljoen euro op. In Nederland hebben 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Van elke euro gaat 72 cent naar een beter leven voor nierpatiënten. De Nierstichting investeert in onderzoek en innovatie, voorlichting en patiëntondersteuning. 28 cent gaat naar fondsenwerving en administratie, zo meldt de Nierstichting.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.