OmArm Enschede

Emotionele verhalen bij uitgifte kerstpakketten in Enschede

Emotionele verhalen kwamen gisteren los in het Enschedese stadhuis. Stadgenoten konden het niet droog houden tijdens de uitgifte van de kerstpakkettenactie.

Het is een indrukwekkende middag in het stadhuis, waar Enschedeërs elkaar op deze regenachtige vrijdagmiddag verrassen met kerstpakketten. Omdat uitgebreid kerst vieren niet voor iedereen vanzelfsprekend is, kwamen de redactie Enschede van deze krant en streekomroep 1Twente met het initiatief van een kerstpakkettenactie. Enschedeërs konden stadgenoten, die zo’n pakket goed kunnen gebruiken, opgeven voor het ontvangen van een goedgevuld pakket. Dit in kader van het project OmArm Enschede, waarin het verhaal over armoede in de stad verteld wordt.

Ingrijpende verhalen

In de hal voor de burgerzaal - dit weekend het decor van de jaarlijkse Stadsherberg met kerstactiviteiten - springt de grote stapel kerstpakketten in het oog. De verhalen van de ontvangers van de kerstpakketten zijn ingrijpend. Neem het verhaal van Veaam Daoud, die samen met haar man en drie kinderen vanuit Syrië naar Nederland vluchtte. Dit jaar verloor ze haar oudste dochter Lyn. Het meisje was meervoudig gehandicapt.

Aileen
Anita Booij en Veaam Daoud © Aileen Slot
icon_main_quote_red_glyph

Je bent drie jaar geleden naar Nederland gekomen met drie kinderen. Dit jaar is Lyn overleden. Daar hebben jullie ontzettend veel verdriet om. Met dit geschenk wil ik jullie een hart onder de riem steken

Anita Booij tegen Veaam Daoud

Anita Booij is vrijwilliger op de school waar de tweede dochter van Daoud les krijgt en beschreef de situatie van de moeder in een bericht naar de redactie. De thuissituatie van het gezin is volgens Anita Booij allesbehalve behaaglijk. Het huis is kaal en leeg’, schreef Booij. Ik zou het echt fijn vinden als jullie deze mensen iets extra’s zouden willen geven. Zelf zullen ze er nooit om vragen, maar ik weet dat ze het zo enorm goed terecht zou komen’, sloot ze haar boodschap af.

Het verdriet van het gezin is groot, het gemis intens. „Je bent drie jaar geleden naar Nederland gekomen met drie kinderen. Dit jaar is Lyn overleden. Daar hebben jullie ontzettend veel verdriet om. Met dit geschenk wil ik jullie een hart onder de riem steken”, zegt de Enschedese Anita Booij tegen Veaam Daoud, die het niet langer droog kan houden.

In de loop van de middag komen er meer verhalen los. Verhalen over mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen, maar zich onvoorwaardelijk inzetten voor anderen. Voor de ontvangers zijn de kerstpakketten zoveel meer dan enkel een doos gevuld met levensmiddelen. Ze zijn een gebaar van waardering, begrip en steun - gebaren die vlak voor de kerstdagen meer dan welkom zijn.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.