Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Studenten zwaar gedupeerd door Twentse miljonair Sanderink

433848 594986

Studenten die de afgelopen jaren een Sanderink-beurs kregen zijn zwaar gedupeerd door de enorme korting op hun studiegeld. Bovendien blijkt het niet waar dat de Belastingdienst de korting heeft afgedwongen, zoals een woordvoerder van de stichting zei.

Zoals eerder gemeld heeft de Twentse miljonair Gerard Sanderink de jaarlijkse studiebeurzen uit zijn liefdadigheidsstichting per direct gekort van 10.000 euro per jaar naar 2.500. Maar daar kreeg een deel van de studenten pas op 9 september bericht van, toen het studiejaar allang begonnen was. Als ik dat eerder had geweten had ik deze zomer een baantje kunnen zoeken om een buffertje op te bouwen", stelt een aantal teleurgestelde studenten.

Andere studenten waren voor de zomervakantie al ingelicht dat er mogelijk een korting zou komen. Maar dat was nog veel te laat. Dan heb je je al ingeschreven voor een master, of voor een buitenlandse studie, omdat je denkt dat je dat kan betalen. De studenten durven niet met hun naam in de krant uit angst dan alle bijdragen kwijt te raken.

Problemen
De chaos bij de uitdelende stichting lijkt bovendien groot, want de studenten krijgen de eerste uitkering niet in september, maar pas in oktober. Dat leidt tot stevige financiële problemen, want geen van de studenten heeft reguliere studiefinanciering. Vermogende ouders die kunnen bijspringen hebben ze ook niet, want één van de eisen voor toekenning van de beurs is dat het gezinsinkomen niet hoger mag zijn dan 43.000 euro. Voor nieuwe studenten is dat overigens nog scherper gesteld: vanaf dit jaar mogen ouders niet meer dan 30.000 euro verdienen.

Eén student geeft aan de beurs te gaan weigeren. Als ik zo weinig geld krijg, moet ik wel gaan werken naast mijn studie. Dan heb ik echt geen tijd meer om aan al die zware randvoorwaarden als een 7,5 gemiddeld en verplichte maatschappelijke activiteiten te voldoen. Jammer dan, maar dan kan ik beter gaan lenen bij de DUO.

Het verhaal dat de stichting door de Belastingdienst wordt gedwongen het bedrag te verlagen blijkt onzin te zijn. Woordvoerder Rikus Eising meldde dat gisteren aan deze krant, maar volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, belastingspecialist van het CDA, klopt het niet. Op Twitter stelde hij: Een detail: Op aandringen van CDA/CU ligt vast dat een beurs tot ongeveer 7.500 euro in ieder geval belastingvrij gegeven kan worden. Redenering klopt dus niet. En volgens het Kamerlid kan de uitkering nog hoger zijn als er feitelijke kosten, zoals collegegeld, worden vergoed.

Bestuurslid Aike Schoots van de Stichting Technlogy en Cybersecurity Gerard Sanderink blijft er desgevraagd bij dat er over de maximale hoogte van het bedrag contact is geweest met de Belastingdienst. En verder ga ik hierover niet met u in discussie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.