Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ruim 100 miljoen subsidie: wie krijgt al dat geld in Enschede?

433998 money 3481699 1920

105.000.000 euro. Zo veel gaat er jaarlijks om in de subsidiemolen van Enschede. Het zou een peulenschil moeten zijn om hierbinnen een miljoen te bezuinigen. Het tegendeel is waar.

De ogenschijnlijk kleine bezuiniging vormt een politiek dilemma. De meeste subsidies zijn namelijk niet te beïnvloeden. Waar gaat al dat subsidiegeld in Enschede eigenlijk naartoe? We zochten het uit.

Verplichte zaken
Het is zware kost. Op bijna 75 procent van alle lokale subsidies mag of kan niet bezuinigd worden. Deze 77 miljoen euro bestaat voor een groot deel uit doorgesluisde rijksbijdragen die door de gemeente verplicht besteed moeten worden aan zaken als beschermd wonen, maatschappelijke opvang, WMO, jeugdzorg en onderwijs.

Dat klinkt niet sexy, maar het gaat hier om belangrijke zaken. Zoals de instandhouding van opvang van alcohol- en drugsverslaafden, daklozen en inwoners met psychiatrische problemen of gelden waarmee de schooluitval onder leerplichtige kinderen wordt tegengegaan. Opvallend is dat een deel van deze Enschedese subsidies niet direct ten goede komen van de stad zelf. Enschede heeft namelijk een centrumfunctie binnen Twente en draagt daarmee ook zorg voor de opvang van kwetsbare personen uit omliggende gemeenten. Van slechts 28 miljoen van alle subsidies kan de gemeenteraad daadwerkelijk de hoogte bepalen.

Kaasschaaf
Met een bezuiniging van 1 miljoen euro in het vooruitzicht lonkt de kaasschaaf. Deze beproefde methode kan worden toegepast door op alle beïnvloedbare subsidies ongeveer 4 procent te bezuinigen. In theorie wordt de pijn hiermee evenredig verdeeld, maar in de praktijk kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn.

Door de kaasschaaf te hanteren zou er op amateurkunst 16.000 euro bezuinigd moeten worden, waardoor er misschien wel 25 kleinschalige kunstprojecten geen doorgang kunnen vinden. Dit zijn kleine clubjes die de olie in de samenleving zijn. En waar veel mensen van genieten , vindt Henri de Roode van ChristenUnie. Die zouden we moeten ontzien bij bezuinigingen.

Op het evenementenbeleid is dan 28.000 euro minder te besteden. Ter vergelijking: Grolsch Summersounds, het zes zomeravonden durende muziekfestijn, moet het met 20.000 euro doen. Bij een organisatie als de SES zou een soortgelijke kleine bezuiniging onmiskenbaar leiden tot het sluiten van minstens één speeltuin.

De kaasschaafmethode wordt daarom sterk afgeraden. Dat betekent wel dat een beperkt aantal subsidie-ontvangers met de volledige bezuiniging wordt opgezadeld. Subsidies voor bestrijding van armoede (92 procent daarvan gaat naar kinderarmoede), sportverenigingen (subsidie per jeugdlid) en kinderopvang worden waarschijnlijk ontzien. Net als kleinschalige culturele initiatieven en het evenementenbeleid.

Enschede Promotie kan borst natmaken
Na een schifting blijft nog zo n 23 miljoen aan subsidies over. Waar dan wel op bezuinigen? Daarover zijn de fracties verdeeld. Er is een sterke scheiding tussen linkse en rechtse partijen, maar ook tussen coalitie en oppositie zichtbaar. De grote culturele instellingen, die bijna de helft van het beïnvloedbare subsidiebudget souperen, hebben de voorkeur van oppositiepartijen PVV, DENK en Democratisch Platform.

Op de linkerflank en bij de VVD is een dergelijke bezuiniging echter onbespreekbaar. Die zien liever dat er naar de beïnvloedbare subsidies voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang wordt gekeken. Onder deze bijdragen valt onder meer een half miljoen voor gebruikersruimten voor drugs- en alcoholverslaafden. Zo n 12,5 procent van de inwoners ontvangt meer dan 70 procent van de subsidies. Daar ligt de besparingsruimte , aldus Joost Nijhuis (VVD). En dan vechten wij hier elkaar de tent uit voor schamele bedragen, zoals voor de speeltuinen.

Enschede Promotie kan met enige zekerheid de borst natmaken. Vrijwel alle fracties vinden dat citymarketing geen kerntaak van de gemeente is. De anderhalf miljoen euro die onder meer wordt gebruikt om de stad in Duitsland te promoten, is dus in beeld voor de bezuiniging. Enschede zou zichzelf moeten verkopen, is het idee.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.