Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Burgemeester van Enschede zingt op Toller Sonntag

434119 download 7 21

Als burgemeester Onno van Veldhuizen de kans krijgt om Duitse schlagers te zingen, grijpt hij die. Dus sluit hij de Toller Sonntag volgende week af met het lied 'Gute Nacht, Freunde'.

De burgemeester heeft nooit een geheim gemaakt van zijn Duitse sympathieën; hij is schlagerliefhebber bovendien. Reden genoeg voor organisator Audry Hoemakers van de Culturele Zondag om hem te vragen twee liedjes op het podium op de Oude Markt te zingen. Ook Marmor, Stein und Eisen bricht, van Drafi Deutscher, laat Van Veldhuizen horen. Het is de bedoeling dat het publiek flink meezingt. Daarmee wordt tegelijk het fenomeen Rudelsingen in Enschede geïntroduceerd, enorm populair in Duitsland.

Helene Fischer
Omdat het Tolle Woche is, staat de Culturele Zondag 29 september in het teken van Duitsland. Op de Oude Markt, het Ei van Ko en diverse binnenlocaties zijn optredens, workshops en exposities-voor-één-dag. Leerlingen van de muziekschool uit Münster laten van zich horen, Duitse kunstenaars exposeren, een groot gelegenheidsfanfare laat nummers horen van Helene Fischer, Udo Jürgens en James Last.

Popquiz
Wie veel weet van Duitse popmuziek kan aansluiten bij de Grote Duitse Pop & TV-Iconen Quiz. In de Jacobuskerk laten diverse koren zich inspireren door Duitsland en in het Vestzaktheater is een voorproefje van de voorstelling From Berlin with love, met muziek van Bertold Brecht, Hildegard Knef en Nina Hagen.

Ook het Terugspeeltheatercollectief Enschede is daar te zien. Deze startende groep acteurs en muzikanten vraagt het publiek om verhalen over Duitsland en speelt dit in een muziektheatervorm terug.

Nieuwe gedichten
Voorafgaand aan de Toller Sonntag, worden de zes gedichten op de zuilen van het Wilminkplein worden ververst. De gedichten worden om 12 uur feestelijk onthuld. Ze worden voorgedragen en het Lekker zingen koor begeleidt de voordracht . Natuurlijk is er een vers gedicht van Willem Wilmink, van stadsdichter Jos Eertink en juniorstadsdichter Sara Mikula. Na de ceremonie openen de stadsdichter en de junior stadsdichter de Toller Sonntag op de Oude Markt.

Culturele Zondag is op zondag 29 augustus tussen 13.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken. Het volledige programma is te vinden op culturelezondagenschede.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.