Hengelo

Krakers Berflo Es winnen in hoger beroep 'op alle fronten'

De krakers die eerder dit jaar bezit hebben genomen van een aantal panden aan het begin van de Langelermaatweg hebben een rechtszaak in hoger beroep gewonnen. Dat betekent dat ze voorlopig in de panden mogen blijven en dat Hengelo's meest gefotografeerde pand (dankzij de gevelbekleding met duizenden elpees) nog een paar jaar te bezichtigen blijft.

Geen duidelijk plan

Frans, één van de betrokkenen, reageert opgetogen op het winnen van de rechtszaak: "We hebben gewonnen op alle fronten." Na de verloren rechtszaak van 20 mei jongstleden, had hij niet de verwachting dat ze in hoger beroep wél zouden winnen. Al tijdens de maandag gehouden online beroepszaak kreeg hij er echter een goed gevoel over. "Ja, toen was ik zelf voor 99 procent zeker dat we zouden winnen."

Frans denkt dat ze gelijk hebben gekregen, omdat er nog geen duidelijk plan op tafel ligt als het gaat om de ontwikkeling van de plek waar nu de panden staan. "Ze willen eerst slopen en dan kijken hoe of wat. Wij zitten hier maar op tien procent van de ruimte die ze strak nodig hebben voor hun woningbouwplannen." Daarnaast speelt ook de aanwezigheid van vleermuizen in de panden mogelijk een rol; zolang die beschermde diersoort aanwezig is, mag er nooit gesloopt worden.

De rechter wil ook dat de krakers weer worden aangesloten op het waterleidingnet. Eigenaar Etef moet daarvoor alle toestemming en medewerking verlenen om Vitens een wateraansluiting te laten aanleggen. Er wordt een dwangsom van 20.000 euro opgelegd als deze toestemming niet binnen twee dagen wordt verleend.

icon_main_quote_red_glyph

"Ze willen eerst slopen en dan kijken hoe of wat. Wij zitten hier maar op tien procent van de ruimte die ze strak nodig hebben."

Kraker Frans

Hoger beroep

Twee weken na de zitting van 20 mei gaf de Almelose rechter te kennen dat hij vond dat de gekraakte woningen op last van een dwangsom van 20.000 euro verlaten moesten worden. De krakers lieten daarop meteen weten tegen het vonnis van de rechter in beroep te gaan. Die uitspraak van begin juni werd dinsdag dus vernietigd.

Eigenaar Etef, de erfgenamen van de Eerste Twentsche Elementenfabriek, wil de panden verkopen aan projectontwikkelaar VincentSpikker B.V., die er woningen wil realiseren. In verband met het spoedeisende karakter van het hoger beroep is het vonnis dinsdag nog niet uitgebreid gemotiveerd. Dat zal het hof op 29 juni doen.

Langelermaatweg panden
De krakers die een aantal panden aan het begin van de Langelermaatweg hebben gekraakt, hebben volgens het vonnis op alle fronten gewonnen. © 1Twente
Krakers berflo es winnen rechtszaak foto irma bruggeman
Een opgetogen kraker Frans krijgt de uitslag van de rechtbank te horen © Screenshot uit filmopname Nachtburgemeester Irma Bruggeman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.