Corona-uitbraak in verpleeghuis in Enschede onder al gevaccineerde cliënten

In het verpleeg- en verzorgingshuis De Eschpoort in Enschede is onder cliënten van de afdeling dementie een corona-uitbraak vastgesteld. Dat meldt RTV Oost. Van de vijftien cliënten testten er negen positief op het coronavirus. Zij waren allemaal al gevaccineerd. Het verpleeghuis heeft uit voorzorg tot en met donderdag een bezoekersstop ingesteld.

Liberein Eschpoort
Liberein, locatie De Eschpoort © Henk ten Harkel

Een cliënt testte afgelopen vrijdag positief op corona, waarna de uitbraak ontstond. Volgens een woordvoerder van De Eschpoort, dat onder zorginstelling De Liberein valt, vertonen de cliënten geen of slechts milde klachten. "Het zijn een beetje hooikoorts-gerelateerde klachten", vertelt ze.

Naast de negen cliënten zijn ook twee medewerkers van de zorgafdeling positief getest op corona. Andere collega’s uit het team zijn inmiddels ook getest; zij wachten nog op de uitslag.

Herkomst besmetting

De bron van de corona-uitbraak is nog niet bekend. Liberein doet samen met de GGD en een arts-microbioloog onderzoek naar de herkomst van de besmetting.

Ook worden de niet-besmette cliënten aankomende donderdag, vijf dagen na het constateren van de besmettingen, nogmaals getest. Uit voorzorg is bezoek op de afdeling waar de corona-uitbraak plaatshad, de komende dagen niet mogelijk.

Volgens een woordvoerder van Liberein is een corona-uitbraak van deze grootte nog niet eerder voorgekomen. In het verleden testten weleens één of twee bewoners positief, maar daar bleef het dan bij.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.