Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Insiders over beste keepster ter wereld: €˜Een middelmatig talent toen ze bij FC Twente kwam €™

434416 download 3 60

De uitverkiezing van Sari van Veenendaal tot beste keepster van de wereld maakt de mensen in Twente trots. Enkele insiders over de doelvrouw, die vijf seizoen keepte bij FC Twente.

Roy Elferink (44). Had Sari van Veenendaal vier seizoenen onder zijn hoede als keeperstrainer van FC Twente. Werkzaam bij Sportaal in Enschede en keeperstrainer SV Rödinghausen Sari kwam als reservekeepster van FC Utrecht bij ons terecht. Ze voldeed aan bepaalde voorwaarden, voor een vrouwelijke keepster was ze groot en sterk en ze had een goede reactie op de lijn. Maar qua positiespel en passing was het, en dat klinkt een beetje lullig, niet veel bijzonders. Ze was een middelmatig talent. Ik heb nog niemand gezien die zo n ongelooflijke drive had als Sari. Naast de keepers- en de groepstrainingen deed zij ook nog mee met de jongens onder zestien jaar. Veel in kleine partijtjes meedoen, puur om meer handelingssnelheid te krijgen. Verder stapte ze s morgensvroeg ruim voor de training al met een zak ballen het veld op om aan haar passing en traptechniek te werken.

In die tijd mocht Sari met Oranje mee, als derde of vierde keepster. Daar had ze moeite mee, ze kwam vaak hopeloos gefrustreerd terug. Zij vond dat ze niet de kansen kreeg waar ze recht op had. Het heeft me heel veel gesprekken gekost om haar mentaal weer op te lappen. Ook typerend voor Sari is dat ze ziedend en tierend van het veld stapte toen wij in de Champions League in Frankrijk met 6-0 verloren van Lyon. Kampioen van Nederland is leuk en aardig, maar internationaal werden we weggeblazen. Dat wilde ze nooit meer meemaken.

Dat Sari van een middelmatige keepster is uitgegroeid tot de beste van de wereld en een enorme persoonlijkheid is vooral haar eigen verdienste. Als trainer moet je je plek kennen, maar ik heb haar zeker in de basis wegwijs gemaakt richting de top. Ik kan alleen maar met ongelooflijk veel trots terugkijken op die vier jaar met haar.

Maud Roetgering (27). Sinds seizoen 2008-2009 verdedigster van FC Twente
Toen Sari bij ons kwam, wist ik niet wat ik van haar moest verwachten. Ik kende haar totaal niet. Al vrij snel werd duidelijk dat ze een heel goede lijnkeepster was. Daarna heeft ze zich enorm ontwikkeld, ze deed altijd wat extra s tijdens de trainingen. Op gegeven moment was het wel duidelijk dat zij niet te behouden was voor FC Twente.

Sari is nooit tevreden. Als medespeelster was dat zeker niet altijd leuk, ik heb ook vaak genoeg heftige discussies met haar gevoerd. Zelfs tijdens wedstrijden. Omdat wij beiden niet goed tegen ons verlies kunnen. Wel was het heel fijn om als verdediger te weten dat je zo n gigantisch goede keepster op goal hebt staan. Zij plukte alle hoge ballen uit de lucht, daar hoefden wij ons geen zorgen om te maken.

,,Dat Sari is verkozen tot de beste keepster van de wereld is gewoon terecht, zo simpel is het. En buiten het keepen om is ze ook nog eens een leuke persoonlijkheid. Keepers zijn altijd apart, Sari is dat in de positieve zin van het woord. Kwam ze weer langs op haar skateboard. Ze was zeker geen standaard speelster wat dat betreft.

Arjan Veurink (33). Trainer bij FC Twente van 2012 tot en met 2015, sinds 2016 assistent-bondscoach Oranje
Toen ik trainer van FC Twente was, had ik nooit gedacht dat Sari deze week verkozen zou worden tot de beste doelvrouw van de wereld. Ik had het wel gedroomd, of gehoopt, maar dit kon ik toen nog niet vermoeden. Toen ze tot de laatste drie genomineerden behoorde, wist ik dat ze de prijs zou pakken. Haar geweldige prestatie op het WK is uiteindelijk de hoofdmoot voor deze prijs. Mede door Sari zijn we zoveel rondes doorgekomen. De wedstrijden tegen Zweden en Japan schieten me dan gelijk binnen.

Sari heeft de prijs vooral te danken aan haar instelling. Als ze een stip op de horizon ziet, dan moet alles daar voor wijken. Dat typeert haar. Haar innerlijke drive om beter te worden is groot. Dat had ze in haar tijd bij FC Twente al. Haar ontwikkeling loopt eigenlijk gelijk aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Dat heeft er ook voor gezorgd dat ze mooie stappen naar Arsenal en Atletico Madrid heeft gemaakt.

Ik werk nu al heel wat jaren met Sari samen. Daardoor is onze band logischerwijs goed. Ik heb haar vandaag (dinsdag) een berichtje gestuurd dat ik ongelooflijk trots op haar ben. Ik heb nog geen reactie gehad, maar dat is omdat ik waarschijnlijk niet de enige ben die haar een berichtje heeft gestuurd.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ron Jonker
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.