Enschede

Minister van Defensie Ank Bijleveld: 'Dit komt aan, veel respect voor Pieter'

CDA Overijssel laat in een officiële reactie weten diepbedroefd te zijn over het besluit van Pieter Omtzigt om zijn lidmaatschap op te zeggen. Ook demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld heeft gereageerd. "Hij heeft veel betekend."

Pieter Omtzigt Ayfer Koc Henk Ten Harkel
Pieter Omtzigt en echtgenote Ayfer Koç. © Henk ten Harkel

CDA Overijssel

Marc Dullaert, voorzitter van het CDA in Overijssel, moet ook nog even bijkomen van de beslissing van Omtzigt. Hij en andere partijprominenten uit de provincie, reageren bij Rtv Oost. “Allereerst hoop ik dat hij nu écht rust krijgt. Dat verdient hij. Maar ik ben er wel erg verdrietig over dat hij deze beslissing heeft genomen. Juist omdat zijn agenda gedragen wordt”.

'Vanuit Brussel kon ik altijd bellen'

"Pieter Omtzigt was achttien jaar 'onze' man in Den Haag", verzucht CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum. Zijn collega Roy de Witte noemt de Enschedeër een voorbeeld. "Het doet zeer om zo’n gedreven politicus te verliezen, maar ik respecteer zijn beslissing."

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde zal Omtzigt missen. “Ik heb jarenlang goed met Pieter samengewerkt. Vanuit Brussel kon ik hem altijd bellen. Een ware volksvertegenwoordiger. Samen hebben we als Twentenaren altijd geprobeerd om ons in te zetten voor een vitaal platteland."

'Onuitwisbare indruk'

Ook demissionair Minister van Defensie Ank Bijleveld is bedroefd. “Dit komt aan. Ik heb veel respect voor Pieter." Bijleveld, woonachtig in Goor, speelde een rol bij het zoeken naar een oplossing. Dat blijkt uit de verklaring van Omtzigt van zaterdagmiddag, maar ook in het memo dat vrijdag uitlekte.

"Hij heeft veel betekend", aldus Bijleveld over Omtzigt. "In de Tweede Kamer, waar hij een onuitwisbare indruk maakte met zijn inzet voor de door de kinderopvangaffaire getroffen ouders. In de Raad van Europa, als ijveraar voor mensenrechten op Malta. Hij verdient daarvoor waardering. Die heeft hij onvoldoende gevoeld en dat betreur ik.”

CDA Enschede wil nergens op vooruitlopen

Overigens publiceerde CDA Enschede zaterdagavond nog een verklaring over het vertrek van Pieter Omtzigt. Die verschilt niet veel met de boodschap die fractievoorzitter - en echtgenote van Omtzigt - Ayfer Koç 's middags deed via Twitter.

'Ook voor het CDA Enschede kwam dit besluit plotseling', zegt het bestuur. 'We zullen de komende tijd met elkaar het gesprek aangaan over wat deze situatie betekent voor het CDA Enschede, ook richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Daar kunnen we nu nog niet op vooruitlopen.'


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.