Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Vic van Dijk (D66) wil harde maatregelen: €˜Leg de zoutwinning in Twente maar stil €™

434715 934028

De zoutwinning in Twente moet stilgelegd worden. Dat zegt Vic van Dijk, raadslid in Enschede. De kritiek van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) op zoutwinner Nouryon noemt hij schokkend en hij vraagt zich af waarom SodM niet harder ingrijpt.

Vic van Dijk volgt de ontwikkelingen en problemen rond de zoutwinning in Twente al jaren nauwgezet. Ook de correspondentie van SodM met AkzoNobel (nu Nouryon) over de lekkages. Dat bij Nouryon bepaalde verplichte chemische veiligheidsrapporten niet aanwezig zijn, zoals vorige week gemeld door SodM, is volgens hem niet het grootste probleem. Hij verwijst naar een brief die de zoutwinner in juli van de toezichthouder kreeg. Daar schrok ik enorm van.

De brief die Van Dijk aanhaalt, spreekt van onvoldoende voortgang en transparantie , een reactieve, soms zelfs calculerende houding ten opzichte van het borgen van de veiligheid , ingezette verbeteringen die een onacceptabele teruggang laten zien en geen adequate veiligheidscultuur .

Geschrokken
Van Dijk is niet de enige die hiervan schrok. Ook de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat wil weten wat er aan de hand is. Op verzoek van het GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee is minister Wiebes om een reactie gevraagd op de brief die SodM naar Nouryon stuurde. Wiebes komt binnenkort met een reactie, heeft hij toegezegd.

Bij een niet-adequate veiligheidscultuur kunnen onveilige dingen gebeuren , zegt Van Dijk. Dat is niet eerder zo benoemd. Wat ik allemaal lees, dat is zeer schokkend. Als dat zo is, dan moet SodM de boel onmiddellijk stilleggen , zegt hij. Hij memoreert dat Nouryon bovendien nog steeds onder verscherpt toezicht staat en dat er nog steeds sprake is van een strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van de in 2016 gemelde olielekkage.

Goed genoeg
SodM laat weten dat, voordat de bewuste brief naar Nouryon werd gestuurd, in twee sessies met de top van het bedrijf over de inhoud is gesproken. Naar aanleiding van het verscherpt toezicht wilde zij weten wanneer het goed genoeg is . Onze reactie was dat het goed is, wanneer het routinematig gaat , aldus Pieter van den Bergen, directeur Engineering & Netbeheer bij SodM.

De laatste aanwijzingen zijn dat het de goede kant op gaat. Het gaat ook voor 90 procent goed , aldus Van den Bergen. Eind dit jaar is er een nieuwe opname van de stand van zaken. Van het stilleggen van de zoutwinning is volgens hem geen sprake. Wat je doet hangt af van de ernst van de situatie. Op dit moment is meesturen het toezicht dat werkt.

Dat 3 jaar na invoering van het verscherpt toezicht nog steeds van dergelijke harde brieven verstuurd worden, is volgens Van den Bergen omdat SodM inzoomde op steeds weer andere aspecten van de zoutwinning. En iedereen bij Nouryon moet in de proactieve stand komen. Dat heeft gewoon tijd nodig , zegt hij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.