Enschede

Vertrek Omtzigt toch onverwacht voor Twentse CDA'ers: 'Treurig, maar ook heel dapper'

Het leek onvermijdelijk, maar Twentse CDA'ers reageren enigszins verrast op het nieuws dat Pieter Omtzigt uit de partij is gestapt. De Enschedeër kondigde zijn vertrek zaterdagmiddag aan, maar ook in zijn eigen omgeving kwam dat nieuws, ondanks de consternatie die ontstond na het uitlekken van een vertrouwelijk memo, toch onverwacht.

Pieter Omtzigt screenshot
Pieter Omtzigt © 1Twente

'Hij zou vier zetels mee moeten nemen'

"Ik snap volledig dat hij die zetel meeneemt. Hij heeft er in zijn eentje ruim vier binnengehaald voor het CDA, dus eigenlijk zou hij er drie of vier mee moeten nemen" Dat zegt oud-fractievoorzitter Bouwien Rutten van het CDA in de provincie Overijssel op de radio bij Rtv Oost.

Rutten maakte ook deel uit van het campagneteam van Omtzigt in zijn strijd om het lijsttrekkerschap van de partij. Die strijd verloor hij in juli 2020 nipt, met slechts enkele procentpunten verschil, van Hugo de Jonge.

Dat Omtzigt niet breeduit naaste partijleden heeft geïnformeerd over zijn vertrek bij de partij blijkt uit haar eerste reactie. "Dit was bij mij nog niet bekend", klinkt het na een korte stilte door de telefoon. "Maar eerlijk gezegd valt het ook weer niet helemaal rauw op mijn dak. Het is heel treurig, maar tegelijk ook heel dapper. Ik hoop maar dat hij nu echt zijn rust neemt."

Echtgenote blijft CDA-fractievoorzitter

Ayfer Koç, de echtgenote van Omtzigt, blijft fractievoorzitter van het CDA in Enschede. Ze verwijst naar haar bericht op Twitter: "Met pijn in het hart, maar alle begrip en volledige steun voor het besluit van Pieter Omtzigt... zelf blijf ik fractievoorzitter en lid van het CDA, omdat ik lokaal mijn christendemocratische waarden met veel passie en plezier nog steeds kan verwezenlijken."

Ondertussen bespreekt de Enschedese CDA-fractie wel een moment om samen te komen voor overleg. Het bestuur van de lokale afdeling laat weten dat het nieuws nog vers is ("de telefoon staat niet stil") en dat er eerst een bericht naar de eigen leden wordt voorbereid.

Yme Drost is CDA-lid af

In Hengelo, de stad waar Pieter Omtzigt naar de middelbare school ging en zich voor politiek begon te interesseren, houdt zijn vertrek de gemoederen bezig. Prominent CDA-lid en letselschade-expert Yme Drost liet direct na het nieuws over Omtzigt via Twitter weten óók uit de partij te stappen.

In een telefonische reactie laat hij weten dat dit al in de pijplijn zat, toen de memo van Omtzigt eerder deze week uitlekte: “Als je het 76 pagina’s tellende document leest, kun je niet anders dan concluderen dat de partij hem heeft willen ‘kaltstellen’. De man is recht door zee en dat wordt niet door iedereen op prijs gesteld. Een aantal bobo’s binnen de partij zal heel blij zijn dat Pieter weg is. Nu kunnen ze verder op de ingeslagen weg. Het moge duidelijk zijn dat er binnen het CDA niet zoiets bestaat als zelfreinigend vermogen.”

icon_main_quote_red_glyph

De man is recht door zee, dat wordt niet door iedereen op prijs gesteld

Yme Drost, CDA-lid

CDA Hengelo: nog geen standpunt

Het is overigens de tweede keer dat Yme Drost een partij verlaat: in 2004 stapte Drost over van de ChristenUnie naar het CDA. Of hij zich aansluit bij een eventueel door Omtzigt op te richten nieuwe partij kan Drost nog niet zeggen: “Eerst dit maar eens laten bezinken.”

Voorzitter Ron Wesseling van CDA Hengelo laat weten dat zijn afdeling nog geen standpunt heeft ingenomen. “Het is in elk geval een heel vervelende situatie voor Pieter en z’n gezin. Het nieuws is voor mij nog heel vers. We hebben er binnen de partij nog niet over gesproken. Omtzigt was natuurlijk altijd ons contact in Den Haag. Dat houdt nu op.”

Tenzij Wesseling en (een deel van) het CDA Hengelo Omtzigt straks zal volgen. Maar daar doet Wesseling nu nog nog geen uitspraken over. “Ik wens Pieter in elk geval beterschap toe.”

'Gaat hij door als eenmansfractie?'

Ook in Haaksbergen is het nieuws van het vertrek van Omtzigt nog te vers om conclusies te trekken. "We volgen de discussie met belangstelling", zegt fractieleider Patrick ten Voorde. "Ik zag het vertrek nu nog niet aankomen. Het is allemaal nog onduidelijk. We moeten kijken wat er gaat gebeuren. Gaat Pieter door als eenmansfractie of gaan er meer mee?"

Maandagavond heeft de fractie van CDA Haaksbergen een overleg. "Dan zullen we het er ongetwijfeld over hebben." Ten Voorde vindt het jammer hoe het is gegaan en zegt dat Pieter Omtzigt 'dit niet verdient'. "Hij is het gezicht van het CDA in Oost-Nederland en heeft de CDA-boodschap altijd uitgestraald."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.