Enschede

Nieuwe baan voor Van Veldhuizen: burgemeester krijgt hoge functie bij Raad van State

Burgemeester Onno van Veldhuizen heeft een nieuwe baan. Vanaf oktober, als hij afscheid heeft genomen van de gemeente Enschede, wordt hij staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

ONNO VAN VELDHUIZEN
Burgemeester Onno van Veldhuizen wordt staatsraad © 1Twente

De ministerraad heeft vrijdag besloten om Van Veldhuizen bij de koning voor te dragen als staatsraad. De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land en doet uitspraken over geschillen tussen burgers en overheden en geschillen tussen overheden onderling.

'Mijn stad loslaten'

Van Veldhuizen liet onlangs weten af te zien van een tweede ambtstermijn als burgemeester van Enschede. “Bij die gelegenheid heb ik aangegeven ervan overtuigd te zijn dat ik na de coronabesmetting en het lang durende herstel, mijn oude kracht zou hervinden, maar ook was er het gevoel niet opnieuw voor een periode van zes jaar, zo onbarmhartig hard in de volle openbaarheid te willen werken”, aldus Van Veldhuizen.

“Toen deze mogelijkheid op mijn pad kwam, kon ik niet anders dan daar serieus over nadenken, zelfs als dat inhield dat ik ‘mijn’ stad los moest laten." Hij is blij met de voordracht. "Het is eervol en een unieke kans om na twintig jaar burgemeesterschap, de samenleving verder betekenisvol te mogen dienen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.