Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hoe krijgt gemeente inwoners zo ver dat ze hun tuin vergroenen?

Regen
Volgens de laatste cijfers is ruim zestig procent van alle Hengelose achtertuinen betegeld.
Beeld: Pixabay

De gemeente Hengelo heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om de effecten van klimaatverandering te verminderen. Nieuwe beken, retentievijvers en wadi's zijn aangelegd en er komt steeds meer groen terug in het straatbeeld. Nu is het de beurt aan de Hengeloërs zelf. 70 procent van de Hengelose bodem is namelijk in particuliere handen. Maar hoe bereik je die mensen en hoe overtuig je hen van het belang?

Klimaatverandering

Om inwoners beter te betrekken bij de aanpak van klimaatverandering is de gemeente Hengelo bezig met een klimaatcampagne. Via social media en bijeenkomsten wil ze onder de noemer Hengelose Klimaatpraat de inwoners aanmoedigen om zelf ook maatregelen te nemen tegen de effecten van klimaatverandering. De veertien Twentse gemeenten werken hierin samen onder de noemer Groen Blauw Twente.

Door de klimaatverandering krijgen wij in de toekomst steeds vaker te maken met hete zomers en natte winters. Door de hitte ontstaat er ook een aanzienlijk temperatuurverschil tussen het buitengebied en de steden. Zware hoosbuien zorgen op hun beurt juist voor te veel water.

“Volgens de laatste cijfers is ruim zestig procent van alle Hengelose achtertuinen betegeld.”

Geïnvesteerd in maatregelen

De gemeente Hengelo heeft de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd om de effecten van klimaatverandering te verminderen. Nieuwe beken, retentievijvers en wadi's zijn aangelegd om het overtollige water op te vangen en af te voeren. Ook wordt er steeds meer groen teruggebracht in het straatbeeld. Voorbeeld is de herinrichting van de Enschedesestraat en het Burgemeester Jansenplein. "Je ziet het ook bij het project Van Grijs naar Groen. Naast dat het helpt tegen de effecten van klimaatverandering, maak je de stad ook mooier", zegt wethouder Mariska ten Heuw. Bij dit project komen gemeente en inwoners al samen: de bewoners bedenken plannen voor gemeentegronden.

Nu is het de beurt aan de particuliere kavels. Het merendeel van Hengelo is in handen van particulieren. Slechts een klein deel is onderdeel van de openbare ruimte. "Ongeveer 30 procent van de stad is gemeentegrond. De overige 70 procent is in eigendom van onze inwoners", zegt de wethouder. "Volgens de laatste cijfers is ruim zestig procent van alle Hengelose achtertuinen betegeld."

Grijsnaargroenvervolg Screen
Lees ook
Minder grijs en meer groen tegen klimaatverandering

Tegels

Tegels in de tuin zorgen voor allerlei problemen; het overtollige regenwater kan niet de grond intrekken. Tegels en terrassen zorgen er tevens voor dat de warmte wordt vastgehouden. Dit kun je oplossen door meer planten en bloemen in je tuin zetten. Mensen er toe aanzetten om hun tuin klimaatbestendig te maken, blijkt een hele klus.

'Een uitdaging'

"De grootste uitdaging die wij als gemeente hebben is het creëren van bewustzijn bij de inwoners", aldus de wethouder. Volgens Ten Heuw is niet iedereen altijd ontvankelijk voor deze boodschap. De gemeente gaat daarom in gesprek met inwoners over klimaatverandering. Ook via social media probeert zij erachter te komen hoe Hengeloërs over klimaatverandering denken. Dit doen zij onder andere met de zogenaamde Hengelose Klimaatpraat. Hierin gaat de gemeente in gesprek met Hengeloërs over de effecten van klimaatverandering.

Afgelopen maand werd de eerste online-bijeenkomst gehouden. Eind deze maand volgt er een tweede avond. "Op deze manier willen wij input ophalen bij de inwoners", zegt projectleider Lisa Morsman. Volgens haar is het belangrijk om te weten te komen wat de inwoners belangrijk vinden in de strijd tegen de effecten van klimaatverandering. De input van de Hengeloërs wordt meegenomen in de nieuwe Klimaatadaptatiestrategie, die ergens dit jaar in een politieke markt wordt besproken.

Beek 1twente
Lees ook
Waterschap: 'Voor inwoners ligt hier ook een schone taak'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.