Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twentse woningcorporaties: Den Haag moet van ons geld afblijven

435489 huizen Robin Hilberink

Alle Twentse woningcorporaties maken deel uit van het verzet tegen de verhuurdersheffing. Ruim 160 sociale volkshuisvesters hebben formeel bezwaar gemaakt bij de belastingdienst, tegen de heffing die jaarlijks 1,7 miljard euro afroomt van de huurpenningen die de corporaties ontvangen. Dat is volgens hen in strijd met de woningwet.

Volgens de corporaties die nu in het geweer komen, schrijft de woningwet voor dat woningcorporaties al hun middelen moeten inzetten voor onderhoud, nieuwbouw, betaalbare huren en verduurzaming van de woningen. Ze vinden het in deze tijd van woningnood onverantwoord om dit geld niet in te zetten voor meer betaalbare woningen .

VerduurzamenDe verhuurdersheffing is Twente corporaties al langer een doorn in het oog. Vooral omdat het geld is dat bijna rechtstreeks door huurders in de Nederlandse schatkist gestopt wordt; het overgrote deel van de inkomsten van corporaties komt namelijk daar vandaan. Jaarlijks dragen Twentse corporaties zo n 60 miljoen euro per jaar af, zegt Dick Mol, voorzitter van WoON Twente, waarin alle regionale corporaties vertegenwoordigd zijn. Vertaald naar huurders is dat 1,5 maand huur. De komende jaren dreigt het toe te nemen tot 90 miljoen euro, zo n 2 maanden huur.

Een corporatie als Domijn - met 15.500 woningen in Enschede, Losser en Haaksbergen, maakt jaarlijks bijna tien miljoen euro over aan het rijk. ,,Dit geld van onze huurders, die het financieel vaak al zwaar hebben, verdwijnt rechtstreeks in de staatskas. Geld dat juist zo hard nodig is om te investeren in woningen, wijken en dorpen , zegt een woordvoerder van Domijn.

Liever zouden corporaties dat geld gebruiken om woningen te verduurzamen, zegt Mol. Van die 60 miljoen zouden we 15.000 woningen, van de 75.000 die we in Twente hebben, van zonnepanelen kunnen voorzien. Ieder jaar! Of we kunnen 12.000 woningen van hybride warmtepompen voorzien.

Affaires
De verhuurdersheffing was een crisismaatregel, ingevoerd in een tijd dat het slecht ging met de economie en er in het parlement weerstand bestond tegen de vele affaires bij woningcorporaties. De crisis is achter de rug, zo redeneren de corporaties, de staatsschuld is historisch laag en er is geen grond meer voor de verhuurdersheffing.

Filmpjes
Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis. Deze werd gestart om de wooncrisis een gezicht te geven , zegt Van Buren. ,,Mensen die klem zitten op de woningmarkt zijn opgeroepen om hun verhaal te delen. Dagelijks stromen er vele tientallen brieven, emails en filmpjes binnen, de een nog schrijnender dan de ander. Des te wranger is het dat we in deze week samen 1,7 miljard overgemaakt hebben aan de minister van Financiën.

De dupeWoonbonddirecteur Paulus Jansen: ,,Het is volstrekt onverantwoord om deze heffing in stand te houden terwijl we midden in een wooncrisis zitten. Huurders en woningzoekenden zijn uiteindelijk de dupe. Er is een tekort aan betaalbare huurwoningen, en de verhuurderheffing houdt dit in stand. Het is mooi dat zo veel corporaties hiertegen in actie komen en een bezwaar indienen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.