Corona in Twente

Rij van tientallen meters voor coronastempel bij GGD in Enschede

Gevaccineerden staan donderdag rijen dik te wachten op een registratie van hun coronavaccinatie in hun ‘gele boekje’ bij de GGD in Enschede. Het is de eerste dag dat die registratie daar gehaald kan worden als stempel in het boekje. Hoewel zo’n stempel op dit moment niet geldt als officieel vaccinatiebewijs, lijken mensen daar wel massaal op voor te sorteren.

De registratie van de vaccinatie in het gele boekje is niet verplicht. Ook zijn er nog geen internationale afspraken over dat boekje als corona-vaccinatiebewijs. Toch merkte de GGD dat er behoefte aan een coronastempel was. Daarom is besloten om die mogelijkheid te geven.

Mogelijk geldig bewijs

Die behoefte is niet geheel ongegrond. Vooral buiten Europa kunnen er namelijk landen zijn die de stempel in het gele boekje wel (tijdelijk) accepteren als bewijs. Bovendien werkt de Europese Commissie aan een papieren certificaat dat in combinatie met het gele boekje kan dienen als officieel bewijs in landen buiten de EU. Voor landen binnen de EU wordt gewerkt aan een digitaal certificaat.

icon_main_info_white_glyph

‘Het gele boekje’

In het gele boekje wordt bijgehouden waartegen iemand is gevaccineerd. Het is een officieel document van de Wereldgezondheidsorganisatie en kan enorm belangrijk zijn. Sommige landen kom je alleen in als in dat boekje staat dat je een prik hebt gehad tegen cholera of gele koorts.

Iedereen die volledig is gevaccineerd tegen corona kan de komende twee weken een registratie halen in Enschede en Nijverdal. Dat geldt alleen voor mensen die zijn geprikt door de GGD, op vertoon van een identiteitsbewijs en de vaccinatieregistratie die zij hebben gekregen na de prik.

Op 10, 11, 15, 17, 22 en 24 juni, van 17.00 tot 20.00 uur kunnen gevaccineerden terecht bij de GGD-locatie in Enschede (Colosseum 72). En op 9, 14, 16, 21 en 23 juni van 17.00 tot 20.00 uur bij de locatie in Nijverdal (Van den Bergsweg 3).

Drukte gele boekje Enschede 1 News United Dennis Bakker
In de rij voor een coronastempel bij de GGD in Enschede © Dennis Bakker / News United

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.