Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

5 vragen over gloednieuwe Museumnacht in Enschede

435730 Museumnacht Amsterdam2018 het Scheepvaartmuseum Tom Doms lowres zonderlogo

De allereerste Museumnacht Enschede staat voor de deur, maar wat houdt het nieuwe evenement precies in? 5 vragen over de eerste editie op zaterdag 12 oktober.

1. Wat houdt een museumnacht precies in?
Museumnacht is dé kans om kennis te maken met heel veel musea en culturele centra tegelijk. Zo is het prima mogelijk om op één avond Museumfabriek, Tetem, Wilminktheater, Concordia én Tubantia te bezoeken.

Uhmm, avond zeg je? Ja, want eigenlijk is het meer een avond- dan nachtevenement. De eerste editie duurt van 19.00 uur tot 24.00 uur op de meeste plekken. Alleen in Rijksmuseum Twenthe gaat het feestje nog even door. Daar eindigt de afterparty tussen de schilderijen om 03.00 uur.

2. Heb ik meerdere kaartjes nodig?

Nee. Je e-ticket (15 euro) kun je omwisselen voor een polsbandje bij Concordia, Rijksmuseum of Museumfabriek. Dat is je entreebewijs voor alle instellingen die avond, inclusief de afterparty. Het polsbandje kun je na de museumnacht inleveren voor een gratis herhaalbezoek bij sommige deelnemende partijen.

3. Kan ik met een biertje gluren naar de doeken op de muren?
Jazeker. Alle deelnemende instellingen pakken uit met extra activiteiten, en vrijwel overal is een bar aanwezig. Dus met een biertje door een musea slenteren kan (voor één keer) op deze avond. Wat er dan te doen is? Zo is er in Museumfabriek een 'borrellab , waar je shotjes drinkt uit een reageerbuis of cocktails uit een maatcilinder. Bij Rijksmuseum krijg je een unieke kans om in het depot te kijken, voor een tocht door de krochten.

Bij Tubantia/1Twente kun je dansen op de krant of testen hoe geschikt jij bent als nieuwslezer, door een tv-journaal in te spreken. Ook is de Sterrenwacht open op de zevende verdieping van Museumfabriek en tekent doodle-artiest Maurice van Lier a.k.a. Jan Doodle live op de glazen van gevels. Natuurlijk kun je ook gewoon slenteren langs alle exposities en tentoonstellingen.

4. Hoe nieuw is museumnacht eigenlijk?
Voor Twente en Enschede nieuw, voor Nederland niet. Tal van grote steden organiseren al eens per jaar zo'n avond/nacht. Amsterdam viert dit jaar zelfs het 20-jarig bestaan van de Museumnacht. Het is daar razend populair, met zo'n 30.000 bezoekers per editie. Enschede lijkt op voorhand heel geschikt voor zo'n avond, omdat alle instellingen op loop- of fietsafstand van elkaar liggen.

5. Waarom doen Tubantia en 1Twente eigenlijk mee, die zijn toch geen museum?
Hoewel sommigen er wellicht anders over denken, zijn wij geen museumstuk. Maar ons pand, het Balengebouw, heeft wel een hele rijke historie. Zo diende het vroeger als pand waar balen voor de textielindustrie lagen opgeslagen. Later is het verbouwd door de landelijk bekende architecten Bjarne Mastenbroek en Rem Koolhaas.

Bedoeling was om het pand om te toveren in het Jan Cremer-museum. De beeltenis van de kunstenaar annex schrijver is nog altijd te vinden op de gevel van het pand. Het museum kwam er echter niet. Tegenwoordig huist onder meer Tubantia en 1Twente in het pand, en wordt er elke dag televisie, radio en krant gemaakt. Kortom: genoeg reden, zo vonden wij, om mee te doen aan de Museumnacht.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Museumnacht Amsterdam Pers
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.