Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Heisterkamp 100 jaar: €˜We zijn veel meer dan kilometerfabriek €™

435750 935567

Honderd jaar geleden in Ootmarsum begonnen als drankenhandel, groeide Heisterkamp in Oldenzaal uit tot een van de grootste transportbedrijven van het land. Maar we doen inmiddels veel meer dan louter vervoer van A naar B , zegt algemeen-directeur Gerben Heisterkamp.

Fotobehang siert een grote wand van zijn directeurskamer. De afbeelding toont Gerben Heisterkamp als jochie van een jaar of 3. Stoer poseert hij in zijn skelter direct naast een grote truck. De liefde voor alles wat rijdt en vrachtwagens in het bijzonder zat er al vroeg in. Niet verwonderlijk, want al honderd jaar zoeken generaties Heisterkamp met succes een weg in de wereld van transport.

De basis
Gerbens opa Antoon legde precies een eeuw geleden de basis voor het bedrijf. Hij begon vanuit Ootmarsum met een drankenhandel. Het vervoer ging eerst met paard en wagen. Een paar jaar later schafte hij zijn eerste vrachtwagentje aan. Deze T-Ford prijkt nu in de hal van het kantoor op Hanzepoort.

Vanuit de nok van het gebouw kijkt Gerben Heisterkamp (43) uit over verschillende vestigingen van de onderneming en een uitgestrekt parkeerterrein, waar vrachtwagens af en aanrijden. Heisterkamp heeft op het transportcentrum 10 hectare in gebruik, omgerekend meer dan twintig voetbalvelden.

Het bedrijf verhuisde in 1985 van Ootmarsum naar het stationsplein in Oldenzaal. Vijf jaar later was Heisterkamp de eerste die zich op het industrieterrein langs de vlak daarvoor geopende A1 vestigde. Vanaf deze nieuwe thuisbasis sloeg Heisterkamp zijn vleugels uit over Europa.

Met 1500 medewerkers, vestigingen in Duitsland, Polen, Letland, Roemenië en Zweden, 750 trucks en duizenden opleggers behoort Heisterkamp tot de vijf grootste transportondernemingen van Nederland. Voor Twente is het bedrijf een belangrijke werkgever. De hoofdvestiging biedt werk aan tweehonderd man en ongeveer een derde van de 1100 chauffeurs komt uit deze regio.

Focus
De focus ligt vooral op internationaal vervoer. Eigenlijk al sinds 1974 toen de vergunning daarvoor werd binnen gehaald. Die kostte destijds evenveel als een complete vrachtwagen. Een paar jaar daarvoor heeft mijn vader Bennie het bedrijfsconcept uitgebreid met vrachtvervoer en ging mijn oom Gerhard verder met de drankenhandel , zegt Gerben. Hij woont in Rossum. Mooi tussen Ootmarsum en Oldenzaal.

Hij is ruim twintig jaar actief in het bedrijf en stuurt een directieteam van vier personen aan. School was niet mijn hobby. Ik begon hier als jongen met het wassen van auto s en heb daarna op verschillende afdelingen gewerkt. Zijn zus Marieke is werkzaam op de personeelsafdeling. We houden niet van poespas en zijn nog een echt familiebedrijf.

Groot scherm
In zijn kantoor is op een groot scherm met een kaart van Europa zichtbaar waar de trucks van Heisterkamp zich bevinden. De digitale snelweg is voor de transportsector tegenwoordig net zo belangrijk als goede asfaltstroken.

We hebben hier een ICT-afdeling met 25 specialisten. Zo kunnen we onze klanten continu op de hoogte houden waar hun goederen zijn en onze trucks zo efficiënt mogelijk inzetten. We hebben geen opslag en moeten het puur hebben van rijden. Daar verdienen we geld mee. De marges zijn klein. Het is zaak dat ons wagenpark zoveel mogelijk op de weg is. We zijn een kilometerfabriek, zeg ik weleens. Maar we zijn inmiddels wel veel meer , voegt hij er met nadruk aan toe. Hij doelt op de afdelingen die zich bezighouden met onderhoud en reparatie, verhuur van trucks en opleggers en verkoop van tweedehands vrachtwagens. Heisterkamp is daarmee begonnen om minder gevoelig te zijn voor crisissen. Die onderdelen zijn steeds belangrijker.

Hij noemt als voorbeeld Heisterkamp Used Trucks. We verhandelen nu zo n duizend auto s per jaar. Ze gaan overal naar toe. Midden-Oosten, Zuid-Amerika, noem maar op. De uitbreidingen hebben ons bedrijf stabieler gemaakt. Ze loodsten Heisterkamp mede door tijden met economische tegenwind. Het is nog maar een paar jaar geleden dat diverse collega-bedrijven omvielen en veel chauffeurs op straat kwamen te staan. In die periode was Heisterkamp soms doelwit van acties van vakbonden die ageerden tegen oneerlijke concurrentie van goedkopere chauffeurs uit vroegere Oostbloklanden.

Acties
Hij zucht als die acties ter sprake komen. Ach, dat ze de grotere bedrijven daarvoor uitzochten, snap ik wel. Maar het is een Europese politieke zaak. We hebben ons altijd aan de regels gehouden.

De acties van vakbonden zijn al lang verstomd, want transportbedrijven zitten tegenwoordig te springen om chauffeurs. Landelijk zijn er volgens sectorinstituut Transport en Logistiek 4900 vacatures. In Duitsland gaat tussen nu en vijf jaar tweederde van de chauffeurs met pensioen. Dat zijn verontrustende cijfers.

De komende jaren moet blijken hoe dat uitpakt voor de transportsector. Hoewel het de vraag is of de tijd van economische voorspoed nog lang aanhoudt. De signalen stemmen hem niet optimistisch. Je merkt her en der al dat het wat minder gaat. Vorig jaar werden we tig keer per dag gebeld of we nog transportmaterieel beschikbaar hebben, maar dat is nu minder. Gelukkig zijn we niet meer alleen afhankelijk van het rijden van A naar B.

Miljoeneninvestering in nieuwe werkplaats
Naast het hoofdkantoor van Heisterkamp op Hanzepoort verrijst volgend jaar een nieuwe werkplaats. Daarmee is een investering van ruim 4 miljoen euro gemoeid. Een nieuwe state of the art-werkplaats , typeert Gerben Heisterkamp de nieuwbouw. Energieneutraal. Met zonnepanelen, vloerverwarming en de modernste apparatuur. De werkplaats is bedoeld voor onderhoud en reparatie van ons eigen wagenpark, maar ook voor derden. Klanten die trucks en trailers hebben, kunnen het onderhoud bij ons laten doen. Dat gebeurt al veel, maar we verwachten op dat gebied nog flink te kunnen groeien.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.