Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

De lessen van FC Twente uit het eerste bezoek aan Rotterdam

435775 918328 1

Een week na de afgang in Rotterdam reist FC Twente opnieuw naar de havenstad. Na Feyenoord wacht nu Sparta. Welke lessen heeft de ploeg van trainer Gonzalo Garcia getrokken uit het vorige bezoek?

Les 1: Trainer Gonzalo Garcia: Leer met complimenten omgaan
Ze kwamen nog net niet zwevend De Kuip binnen, vorige week. Maar in de dagen ervoor hoorden de spelers van het o zo leuk voetballende FC Twente van alle kanten dat dit het moment was om het kwetsbare Feyenoord nog eens extra pijn te doen. Zelfvertrouwen is goed, zelfvertrouwen moet je als voetballer hebben, maar teveel zelfvertrouwen is niet goed , zegt FC Twente-trainer Gonzalo Garcia.

Wij hadden weliswaar net daarvoor de derby verloren van Heracles, maar daar waren allerlei oorzaken voor. In De Kuip wilden we te graag laten zien dat we goed kunnen voetballen.

En dus sloop bijna ongemerkt de gemakzucht tussen de linies door, constateerde Garcia. We kregen de laatste weken van allerlei complimenten voor ons spel en de kunst is om daar als voetballer goed mee om te gaan. Dat geldt ook voor negatieve feedback. Als voetballer moet je proberen om zo weinig mogelijk van de omgeving aan te trekken. Dat is niet makkelijk, maar je moet proberen je te focussen op je eigen ding. Blijkbaar waren we nog niet zover.

Les 2: Trainer Gonzalo Garcia: Als je niet voldoet aan de eerste voorwaarde, dan wordt een wedstrijd een lijdensweg .
Een slechte instelling en een gebrek aan scherpte zijn normaal gesproken de standaardteksten van gefrustreerde fans na een nederlaag. Maar zondag in De Kuip vond ook Gonzalo Garcia dat zijn ploeg was afgetroefd op felheid. De honger bij Feyenoord was groter. En dat was voor het eerst dit seizoen dat ons dat overkwam. De wedstrijd tegen Utrecht hebben we niet gewonnen dankzij tika-taka-voetbal, maar vooral dankzij onze wil om te winnen. John van den Brom (trainer Utrecht, red.) gaf ons daar nog een compliment voor. Tegen Feyenoord waren er bij de eerste twee tegengoals wel drie of vier momenten om de aanval te onderbreken. In de situaties die daar aan vooraf gingen hadden wij een enorme overtal aan spelers, maar niemand greep in.

Aanvoerder Peet Bijen constateerde na afloop dat FC Twente niet de knop had kunnen omzetten naar vechtlust toen het voetballend niet liep. Teveel spelers stonden op het veld en dachten: don t touch me , aldus Garcia. Ajax kan in Nederland met een tandje minder winnen, Barcelona kan dat in Spanje en Juventus in Italië, maar wij kunnen dat niet. We hebben een bepaalde manier van spelen ontwikkeld en daar moeten we ook aan blijven vasthouden, maar je moet de basis niet vergeten. En dat is duels aangaan, duels winnen en niet naïef zijn, anders word je geslacht.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.